Bygdegård väcker läslust

Tillfällig läshörna. Fåtölj, sittpuffar, mattor, lampor och boklådor lockar till läsning och utlåning i Dalby bygdegård. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

DALBY Genom välfyllda boklådor, författarbesök och mysig läsmiljö vill Dalby Västeråker bygdegårdsförening sprida läslust till byborna. Man hoppas på spännande möten och läsupplevelser.

Att inspirera fler att läsa mer är syftet med Bygdegårdarnas riksförbunds läsfrämjande satsning Det är väl ingen konst att läsa.

Projektet har pågått sedan 2014 och besökt 70-talet bygdegårdar i landet. I vår har turen kommit till Dalby utanför Uppsala och den falufärgade bygdegården med anor från 1932.

– Vi försöker med jämna mellanrum att hitta på aktiviter i vårt fina hus. Det blir ett tillfälle att skapa mervärde för medlemmar men även för andra som bor härute, säger Katja Öberg Lundgren, programansvarig i föreningen.

När styrelsen fick information om projektet var det ingen tvekan.

– Det var en kul grej, som var för bra för att tacka nej till. Med kulturens hjälp öppnar vi dörren till bygdegården, säger Katja.

Hon menar att arrangemanget ligger i linje med bygdegårdens uppdrag att skapa en arena för social samvaro, där alla kan mötas.Bygdegårdarnas riksförbund har en släpkärra på plats. Utrustad med böcker för alla åldrar och en mobil läsmiljö, som nu finns uppbyggd inne i Dalby bygdegård.

Man har haft extraöppet några kvällar i veckan då det har funnits möjlighet att läsa, fika och låna böcker. Två författarbesök har också bokats in. Förra helgen gästades bygdegården av Lars Munkhammar, boende i trakten, som bland annat har skrivit en bok om Silverbibeln och en Uppsalabaserad deckare. I morgon lördag kommer Mattias Lönnebo, präst och författare i främst fantasygenren. Han berättar om sitt författarskap och ger tips till den som själv vill börja skriva.

Under torsdagen gjorde även bokbussen en avstickare från sin ordinarie rutt för ett tillfälligt besök i Dalby.

– Vi stärkte upp med rätt kompetens, som kunde bidra med råd och tips. Finns en efterfrågan kan man alltid hoppas att det det här kan bli en ny tur för bokbussen, säger Katja.

Med i släpkärran fanns en liten gåva till arrangörerna. En trave böcker av Catrin Ormestads senaste bok Det nionde brevet och tips på hur man drar igång en bokcirkel.

– Vi har haft planer på det innan, men så kom det serverat och det tänker vi ta fasta på. Det kan bli startskottet för ett nytt forum i Dalby. Jag hoppas och tror att intresse finns.

Utmaningen för föreningen i dag, menar Katja, är att skapa ett engagemang så att folk tar sig tid att komma till bygdegården. Litteratur och läsning kan vara en väg, tror hon.

Malena Olsson