De hoppas bion forsätter hålla greppet om besökarna

Håkan Odhner har ansvarat för bion i Stavby sen 1998, och Christer Johansson har koll på tekniken sedan digitaliseringen 2013. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

STAVBY/LÄNET Landsbygdens mindre biografer skulle ha svårt att klara sig utan eldsjälar och ideell arbetskraft. En av dessa eldsjälar är Håkan Odhner som ansvarat för bion i Stavby bygdegård i snart 20 år.

– Sen digitaliseringen 2013 har vi ökat, och svenska filmer går bäst, men det är svårt att locka ungdomar. De åker hellre in till stan, säger Håkan Odhner.

Bion har plats för drygt 100 besökare och förutom kontant betalning går det att betala både via kort och Swish.

Biljettpriset är 100 kronor för kvällsfilmer och 80 kronor för matiné.

– Sen är både parkering och fika gratis, ler Håkan Odhner.

För dagen är det matiné med Bamsefilm och barn anländer med föräldrar, far- och morföräldrar. Håkan Odhner säljer biljetter och Christer Johansson, tekniker och maskinist, ser till att filmen kör igång på utsatt tid.

– Nu funkar det bra med överföring från nätet, men vi måste ha öppningsnycklar i tid, och det kan vara ett orosmoment, säger Christer Johansson.

På frågan hur många besökare bion har svarar Håkan:

– Förra året hade vi 72 visningar och 2 700 besökare. Sen digitaliseringen i oktober 2013 har vi sålt 10 000 biljetter.

Mellan filmvisningarna tar Håkan Odhner hand om mjölkkorna på föräldragården som han driver tillsammans med sin bror.

– Jag skulle inte kunna sköta bion om vi inte var två på gården, säger han.

Förutom Stavby bio finns ytterligare en bygdegårdsbiograf i länet, Blå Wingen i Husby-Långhundra, Knivsta. Här är Nina Pihl bioansvarig och även hon bekräftar att det är svårt att locka ungdomar.

– Vi är helt beroende av vilka filmer som visas och trots att vi har premiärer lockar det få ungdomar. Även matinéerna går lite trögt, säger hon.

Den sista analoga filmen visades i mars 2013 innan allt stängdes ner. Nina Pihl berättar att det var svårt att få ihop pengar till den nya digitala tekniken och det dröjde innan bion kunde köra igång igen.

– Det var först i juni 2014 vi kunde köra igång med hjälp av sponsring från Knivsta kommun. Nu rullar bion på även om antalet besökare minskat något, säger hon.

Förra året var det 105 filmföreställningar i Blå Wingen och det är mycket kringarrangemang runt varje visning som kräver både tid och ideellt arbete.

– Men vi är ju inget vinstdrivande företag, vi finns för att hålla bygden levande, säger Nina Pihl.

På frågan om och hur den aktuella momshöjningen slår mot bion blir svaret:

– Momshöjningen på biljetterna är inget som drabbar bygdegårdsbion eftersom vi inte är momspliktiga, säger Nina Pihl.

Det drabbar däremot Öregrunds biograf där Ronnie Andersson är en frontfigur i föreningen som driver bion.

– Vi har höjt priset på kvällsfilmerna till 100 kronor, men har oförändrat pris på matinéer, säger han och fortsätter:

– Vi är en grön biograf, och har inte haft den tioprocentiga bioavgiften. Det innebär att vi heller inte tjänar något på att den tas bort.

Svenska biografer är uppdelade i kategorier baserade på krav om biografavgift, så kallade gröna och röda biografer. Gröna biografer visar max fem föreställningar i veckan och är befriade från biografavgift, till skillnad från röda biografer.

Under hösten var det också operapremiär på Öregrundsbion. På frågan hur det har gått svarar Ronnie Andersson:

– Hittills har vi kört fyra operaföreställningar, och det har varierat mellan en handfull besökare till drygt 40 personer. Nu återstår två föreställningar och sen får vi utvärdera om vi ska fortsätta med operan.

Rose-Marie Eriksson

 

FAKTA: NY FILMPOLITIK
Den 1 januari höjdes momsen på biobiljetter från sex procent till 25 procent. För större biografer, som har mer än fem visningar i veckan, kompenseras delvis höjningen genom att de slipper den så kallade biografavgiften på tio procent per biljett. För mindre biografer, som inte betalar biografavgiften, blir prishöjningen mer kännbar. Samtidigt ska Filminstitutet fördela 25 miljoner kronor årligen mellan 2016 och 2019 inom ramen för regeringens satsning på biografer i landsbygden.
Källa: Svenska Filminstitutet