Evenemang 13–19 januari

Textstorlek:

Uppsala

Se Spelman på taket, den största musikalsatsningen i Uppsala stadsteaters historia. Musikalgurun Ronny Danielsson regisserar. Inte hela världen? visas på Lilla scenen

Stavby bio visar Skönheten i allt på söndag kl. 19. Med bland andra Kate Winslet och Helen Mirren i rollerna.

Casanovas spelar upp till dans i Fyris park i kväll fredag kl. 21.

Fönster och fasader i Uppsala. Anders Allard visar en fotoutställning med bilder på kända och mindre kända hus i staden. Vernissage i morgon lördag kl. 13–16.

Maja Gräddnos (AKO Oldeberg) fyller år och bjuder sina vänner på kalas på Uppsala konsert och kongress på lördag kl. 13 och 15.30.

Vindhemskören, Vokalensemblen Uppslaget, Ensemble Fenix samt solister; Karin Ingebäck, sopran, Erika Sax, alt, med flera framför Johann Sebastian Bach Juloratorium, del 4–6, i Domkyrkan på söndag kl. 18.

Uppsala konstmuseum visar utställningen Stipendiater 2016 – Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne samt Maria Gräset Andersson – På liv och död. Den sverigefinska konstnär arbetar i ett flertal textila material som bomull, ull, lin och silke. Formmässigt anknyter hon till det naiva och folkliga.

Konst av Sven Ljungberg (1913–2010) visas på Bror Hjorths hus fram till 29 januari 2017.

Upplandsmuseet visar Vem är hen? En utställning om språk och identitet, som bygger på intervjuer och fotografier av personer som använder hen som personligt pronomen.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar Pettsson och Findus – Juligheter på söndag kl. 14.

Högmässa i Östuna kyrka på söndag kl. 12. Därefter kaffe i kyrkan.

Julen sjungs ut tillsammans med Fridhemskören i Fridhem på söndag
kl. 18. Därefter kaffe och allsång med Lagga spelmän.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Skönheten i allt på söndag kl. 18.

Bion i Heby Folkets hus visar Bamse och häxans dotter på söndag kl. 15 och Måste Gitt med bland andra Lena Endre kl. 19.

Se en föreställning med humor och värme, lite allvar och sväng. Gruppen Fröken Elvis framför Elvis bästa låtar på svenska i Företagsparken, Morgongåva, på torsdag kl. 19.

Monolog och diskussion. Bergslags-teatern ger en enmansteater rörande kvinnlig alkoholism på Heby Folket hus på onsdag kl. 18. I samband med teatern kommer beroendeteamet samt familjeteamet att presentera sina verksamheter.

Is – Yttre rymden. På Tärnsjö bibliotek visas en fotoutställning med bilder från en dag på isen i Östa, Dalälven, i december 2015. Fotografer är Erik Gröndahl och Carina Karlsson. Utställningen pågår fram till 27 januari.

Enköping/Håbo

Julen dansar ut runt granen på torget i Grillby i dag fredag kl. 15. Tomten kommer med påsar till barnen.

Dansa ut julen runt granen på torget i Enköping i dag fredag kl. 18. Klassiska juldanser med dragspelsmusik, sång och tomtar.

Urmakare Anderssons döttrar – två människoöden från 1800-talets Enköping är temat för berättarkvällen i Mälbygården på tisdag kl. 19. Bernt Lundh berättar. Fika.

Åbergs museum i Bålsta har öppet måndag-söndag kl. 11-16.

Lek i Trazan-kojan, upptäcka Hemliga Arnes labb och kolla Trazanfilmer.

Utställning med bildvävar och broderier skapade av Inger Åberg visas fram till april 2017.

Utställningen Aktion T4 handlar om människosynen i Nazityskland under perioden 1933–1945. En människosyn som fick oerhörda konsekvenser bland annat för människor med funktionsnedsättning. Nu visas den på filialbiblioteken i Fjärdhundra, Grillby och Örsundsbro fram till 9 februari.

Tierp/Älvkarleby

Rio bio i Skutskärs Folkets hus visar Assassin’s creed på söndag och onsdag kl. 19.

Öppet hus för alla daglediga i Nathanaelkyrkan i dag fredag kl. 10-12. Resa på helig mark – Margareta Wahlström i ord och bild från Marocko. Fika.

Stick- och handarbetskafé på Skutskärs bibliotek i morgon lördag kl. 10-12. Nybörjare och vana, unga och gamla hälsas välkomna. Kaffe med hembakat.

Loppis i Skutskärs Folkets hus på lördag kl. 10-14.

Elvakaffe i församlingshemmet i Edvalla, Hållnäs, på tisdag kl. 11-13. Gemenskap, tankar för veckan och gott fika på menyn. Medtag gärna handarbete. Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Brandplats: My God, My God, My God – Signs of love or hate?

Gunilla Paetau Sjöberg visar reliefer och skulptur i handfiltad ull på Tierps bibliotek. Utställningen pågår fram till den 14 januari.

Östhammar

Knutmasso på Rådhustorget i Gimo i dag fredag kl. 18. Bästa utklädnad får pris. Gottepåsar till barnen.

Sopplunch i församlingsgård i Östhammar onsdagar kl. 11–13.

Sopplunch i Klockargården, Alunda, onsdagar kl. 11.30–12.30.

Mats och Bernt Nyberg ställer ut på Kyrkan hus i Öregrund. Utställningen pågår januari månad ut.

Anne Dillner ställer ut målningar och grafik på Österbybruks bibliotek under januari och februari.