Evenemang 27 januari–2 februari

Textstorlek:

Uppsala

Fyra skådespelare ger sig i kast med 30 rollkaraktärer i föreställningen Nysningen som ges på Uppsala stadsteater. De älskar, tvivlar, längtar, plågar, utnyttjar. Och nyser! Pjäsen, en lekfull och överraskande komedi med hög fart, är skriven av Neil Simon och bygger på ett antal humoristiska noveller av Anton Tjechov. I rollerna syns bland andra Hugo Emretsson och Aksel Morisse, som även står för regin.

Stavby bio visar Småstad i regi av Johan Löfstedt på söndag kl. 19.

I projektet 100! har journalisten och fotografen Carl von Scheele porträtterat ett gäng 100-åringar. Nu visas bilderna på Upplandsmuseet. Vernissage i dag fredag kl. 14. Utställningen pågår fram till den 23 april. Här visas även Vem är hen? En utställning om språk och identitet, som bygger på intervjuer och fotografier av personer som använder hen som personligt pronomen.

K.R.O.P.P extended. Internationell dans- och performancefestival på UKK fredag och lördag kl. 12-120.. Mindre och mellanstora produktioner, konceptuella verk, dansfilm, samtal och workshops på temat olikheter.

Orgelkonsert med Andrew Canning i Domkyrkan på lördag kl. 15.

Varieté Regina med trollkarlen Johan Ståhl på Reginateatern i morgon lördag kl. 21.

Högmässa i Rasbokils kyrka på söndag kl. 9.30.

Toni Holgersson är tillbaka och på söndag kl. 14 spelar han på Kulturoasen i Hågaby

Det är bostadsbrist i fågelvärlden. Nu har du chans att hjälpa till genom att fixa en bra bostad till en vanlig eller ovanlig fågel. Biotopias verkstad har laddat upp med byggsatser av några olika holkmodeller. Så kom och bygg en fågelholk till självkostnadspris. Fåglar som behöver extra mycket hjälp med hus just nu är göktytan, staren och tornseglaren. Lördag och söndag kl. 11-17.

Konst av Sven Ljungberg (1913–2010) visas på Bror Hjorths hus fram till 29 januari 2017.

Fönster och fasader i Uppsala. Anders Allard visar en fotoutställning på Broströms kafé med bilder på kända och mindre kända hus i staden.

Alloy. Skulptören och möbelformgivaren Per Ingvad ställer ut på Kaleido fram till den 5 feb.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar jazzmusikalen La la land på söndag kl. 14 och 19. Hundraettåringen som smet från notan och försvann visas på tisdag kl. 14 och 19.

The danish girl visas i Tilassalen, Knivsta kommunhus, i dag fredag kl. 13.30. PRO är på plats och säljer fika.

Loppis på mötesplats Kupan, Röda Korset, lördagar kl. 11-15.

Några ljusnande kvällar under våren bjuder Knivsta bibliotek in till lyrikkvällar. Första träffen är på måndag kl. 17.30. Kom och prata om lyrik på temat romantik, rymdepos och exilpoesi. Samling vid återlämningslådan. Nästa träff äger rum den 27 februari.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Bamse och häxans dotter på söndag kl. 15 den svenska filmen Måste gitt kl. 18.

Bion i Heby Folkets hus visar Marcus & Martinus: Tillsammans mot drömmen på söndag kl. 19. Matinéfilmen Sing visas kl. 15.

Språkkafé i Västerlövsta församling torsdagar kl. 17-19. Drop in.

Ur en konstnärs gömmor. Monika Ahlezon visar grafik, akvarell, kalligrafi och bokbinderi på Östervåla bibliotek fram till den 16 feb.

Enköping/Håbo

Tjejgruppen Fröken Elvis kommer till Kulturhus Joar på lördag kl. 18 med sin föreställning fylld med humor och värme, lite allvar och sväng. Hör Elvis bästa låtar på svenska och i nya versioner, med fem musiker, elva instrument och en modern 50-talsradio.

Gudstjänst med önskepalmer i Övergrans kyrka, Håbo, på söndag kl. 11. Klosterlikören medverkar. Kyrkkaffe.

August Strindberg och kvinnorna. Föredrag med Katarina Ek-Nilsson, filosofie doktor i etnologi och ordförande i Strindbergssällskapet, på Enköpings bibliotek på tisdag kl. 19.

Var med i läsecirkeln som träffas på Fjärdhundrabiblioteket tisdag kl. 19-21.

Ringbrynjans gåta visas på Enköpings museum. Besökaren involveras i vetenskapliga undersökningar och analyser. Utställningen visas fram till våren 2017.

Utställningen Aktion T4 handlar om människosynen i Nazityskland under perioden 1933–1945. En människosyn som fick oerhörda konsekvenser bland annat för människor med funktionsnedsättning. Nu visas den på filialbiblioteken i Fjärdhundra, Grillby och Örsundsbro fram till 9 februari.

På Åbergs museum i Bålsta kan man leka i Trazan-kojan, upptäcka Hemliga Arnes labb och kolla Trazanfilmer. Man kan även beskåda Lasse Åbergs samling av popkonst, serieoriginal och leksaker. Utställning med bildvävar och broderier skapade av Inger Åberg visas fram till april 2017. Servering.

Tierp/Älvkarleby

Rio bio i Skutskärs Folkets hus visar XXX: The return of Xander Cage på söndag och onsdag kl. 19.

Öppet hus för alla daglediga i Nathanaelkyrkan i dag fredag kl. 10-12. Fika och gemenskap.

Lös Melodikrysset tillsammans med andra på biblioteket i Skutskär lördagar kl. 9.45.

Gudstjänst i Tegelsmora kyrka på söndag kl. 11.

Elvakaffet. Kom till församlingshemmet i Edvalla, Hållnäs, tisdag kl. 11-13. Gemenskap, tankar för veckan och gott fika. Ta gärna med ett handarbete.

Gillar du att handarbeta tillsammans med andra och för en god sak. Kom då till stickkaféet i Nathanaelgården på tisdag kl. 10-12.

Allsångskväll med Husbandet i Söderfors församlingshem på tisdag kl. 19. Kaffe, smörgås och kaka serveras. Lotteri.

Husmodersföreningen Aktiva kvinnor välkomnar till stick- och handarbetskafé på biblioteket i Skutskär på onsdag kl. 16.30-19.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Naturkonst, färgspel, komposition. Bilder med liter hopp i det grå, i tider av oro. Tommy Löfgren, som genom sitt företag kartlägger vegetation och naturtyper över hela landet, ställer ut på Skutskärs bibliotek. Han visar fotografier från Älvkarlebytrakten, främst med motiv från havet eller älven, men även från resor i Marocko och Sydafrika.

Östhammar

Gudstjänst i Alunda kyrka på söndag kl. 11. Besöksgruppen medverkar med sång. Därefter servering i kyrkans kafédel.

Fröken Elvis debut 2015 på Stockholms stadsteater, blev en succé med utsålda föreställningar. På söndag kl. 16 gästar gruppen Folkets hus i Hargshamn. På scenen syns Elvisdiggarna Camilla Fritzén, Lisa Bodelius, Maria Olsson, Josefin Berge och Sanna Andersson.

Sopplunch i församlingsgård i Östhammar onsdagar kl. 11-13.

Sopplunch i Klockargården, Alunda, onsdagar kl. 11.30-12.30.

Mats och Bernt Nyberg ställer ut på Kyrkan hus i Öregrund. Utställningen pågår januari månad ut.

Anne Dillner ställer ut målningar och grafik på Österbybruks bibliotek under januari och februari.