Ideella krafter säkrar skidsäsongen

Textstorlek:

GIMO Gimo IF skidklubb tröttnade på snöfattiga vintrar och tog saken i egna händer. I dag är skidsäsongen säkrad tack vare en konstsnöanläggning. Ett projekt som inte hade varit möjligt utan ideella eldsjälar. 

Det var när Per Melin och andra anhängare av Gimo IF skidklubb började åka runt med sina ungdomar på tävlingar ute i landet som tankarna triggades igång. De insåg att konstsnö var en förutsättning om man ville hänga med i skidspåren.

– De som kan träna är de som har konstsnö. Milda vintrar blir det glest mellan träningspassen, konstaterar Per Melin, som är styrelseledamot och en av eldsjälarna bakom projektet som inleddes sommaren 2015.

För föreningens överlevnad började man söka pengar för att kunna bygga en konstsnöanläggning. Med bidrag från Östhammars kommun, Föreningslyftet, privata sponsorer och Idrottslyftet (Upplands idrottsförbund) tog arbetet fart. I dag, januari 2017, är man hyfsat klara även om mycket lärotid återstår.

En damm har anlagts och ett rörledningssystem grävts ner. Elverk, vattenpump, snökanoner och pistmaskin är en del av utrustningen som har köpts in. En kärntrupp på tio personer har utfört en stor del av jobbet, medan vissa tjänster har hyrts in.

– Projektet har fått 2,5 miljoner i bidrag, och det utan våra egna timmar inräknade. Vi har väl lagt ner mellan 3 000 och 4 000 ideella arbetstimmar under två år, gissar Per.

Och för att ha ett åkbart spår krävs kontinuerliga insatser, dag som natt.

– Snö gör man inte när det passar, snö gör man när det är kallt. Ofta blir det att vi får göra den på natten.

För att göra snö behöver termometern ligga på några minusgrader, minst. Från hjärtat i anläggningen, pumpstationen, pumpas sedan vatten med väldigt tryck ut via rörledningar under mark vidare till snökanoner eller snölansar. Här krävs mycket av såväl ström som vatten. För banan i Gimo, som är 2,4 kilometer, går det åt cirka 4 000 kubikmeter vatten. Konstsnö har inte samma struktur som natursnö, vilket har sina fördelar.

– Konstsnö är mycket hårdare och håller kanske tio gånger bättre än riktig snö, förklarar Per, som hoppas att vädergudarna hjälper dem på traven den närmaste veckan.

Klubben är värd för det traditionsenliga Lindmansloppet den 5 februari och behöver mer snö för att få till en bra längd på tävlingssträckan.

– Vi kan inte åka fem mil på en 2,4 kilometers slinga. Förhoppningen är att vi ska få till en milslång sträcka på vanlig snö. Men då behöver det komma dryga decimetern natursnö.

Det är plan A. Alternativ finns om den inte håller. Det är antingen att åkarna får köra en vända på Gimodammen eller att banan kortas.

Loppet arrangeras för 33:e året och är seedningslopp till Vasaloppet samt DM långdistans för Uppland.

– Det brukar vara runt 500 deltagare, som åker i de olika klasserna. Men det beror lite på vad vi har för vinter, säger Per.

I Uppsala län finns nu tre konstsnöanläggningar, förutom i Gimo även i Bålsta och Storvreta.

– Det finns inget längre spår i Uppland i den här klassen. Det är inte VM-klass, men vi har inte heller den ambitionen. Målet är att vi ska kunna ha en egen verksamhet och bra spår som lockar hit folk.

För att klara driften av den nya anläggningen har klubben infört spåravgift för vuxna över 18 år. Ett måste för att hålla spåren i bra skick, menar Per.

Det är några minusgrader och januarisolen gnistrar i snön. Många skidentusiaster har kommit till Gimo ski center för en åktur.

En av dem är Uppsalabon Thomas Gustafsson, som tävlar för IK Rex i Vendel.

– Gimo skidklubb gör ett jättejobb. All heder till dem, säger han och stakar iväg.

Vasaloppet hägrar och tre mil ska avverkas innan hemgång.

Malena Olsson