Mer service för bygglov

Behöver jag söka bygglov för att bygga en ny altan? Bygglovshandläggare svarar på Enköpingsbornas frågor varje torsdag i kommunhusets foajé. I vår besöker de även kommunens kransorter. Foto: Arkiv
Textstorlek:

ENKÖPING En kväll i veckan finns representanter från miljö- och byggnadsförvaltningen i Enköpings kommun tillgängliga i kommunhuset för att svara på frågor om bygglov. 
I vår utökas även servicen till kransorterna.

Två timmar varje torsdagseftermiddag bjuder miljö- och byggnadsförvaltningen in till öppet hus i Enköpings kommunhus. Temat för stunden är bygglov och alla som behöver råd och har frågor i ämnet är välkomna förbi.

På plats finns bygglovshandläggare och byggnadsinspektör för att hjälpa till att reda ut begreppen i bygglovsdjungeln.

– Det fanns ett behov, därför ville vi erbjuda den här servicen. Och det är inte alla gånger man kan klara ut en handling per mail eller telefon. Ofta kommer många följdfrågor. Då är det smidigare att komma hit istället och få konkreta svar. Vi startade för ett år sedan och det har varit mycket uppskattat, säger bygglovschef Christina Gortcheva.

Hon berättar att det dyker upp mellan tio och tjugo personer med sällskap varje vecka.

Frågorna berör allt från ny- och tillbyggnader till rivnings- och ändringsarbeten.

Besökarna vill veta om deras ritningar håller måttet, om de behöver söka bygglov eller om det räcker att göra en anmälan, om de har byggrätt och så vidare. Både pågående och helt nya ärenden kommer fram på borden.

– Vissa gånger medverkar även en miljöinspektör, då brukar de komma som planerar att anlägga enskilt avlopp, förklarar bygglovschefen, som har för vana att närvara vid arrangemangen.

Under de senaste åren har bygglovsärendena i Enköpings kommun nästan fördubblats, konstaterar Christina Gortcheva.

– De har ökat markant. År 2010 hade vi runt 600 ärenden och nu handlägger vi över 1 000 per år.

Hon gissar att ökningen bland annat beror på att kommunen har ett bra geografiskt läge och att priserna ligger på en något lägre nivå än i till exempel Uppsala.

Nytt för i år är att bygglovsexperterna även kommer ut till kransorterna. Invånare i Örsundsbro, Fjärdhundra och Grillby välkomnas till öppet hus under våren.

Vid de här tre tillfällena finns också möjlighet att träffa politiker från miljö- och byggnadsnämnden för att diskutera om stort som smått.

Malena Olsson

 

FAKTA

Fråga en bygglovsexpert 

Miljö- och byggnadsförvaltningen håller öppet hus på följande platser under våren:

• Biblioteket i Örsundsbro torsdag 2 februari kl. 16–18

• Biblioteket i Fjärdhundra torsdag 9 mars kl. 16–18

• Biblioteket i Grillby tisdag 25 april k. 16–18

• Kommunhuset i Enköping torsdag kl. 16–18 mellan 19 januari–18 maj, dock inte 2 februari och 9 mars.