Missnöje kring kollektivavtal

Det är inte statens uppgift att sätta löner, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) i riksdagens interpellations­debatt.
Textstorlek:

​Missnöjet över det nya kollektivavtalet för deltidsbrandmän pyr runt om i hela Sverige. Lönebildningen lägger staten sig inte i, men regeringen ska nu tillsätta en utredning om bland annat rekrytering av deltidsbrandmän.

– Det är inte statens uppgift att sätta löner, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) i riksdagens interpellationsdebatt.

Ygeman uppgav dock att regeringen ska tillsätta en utredning. Den ska föreslå åtgärder för att förbättra kommunernas möjligheter att bedriva räddningstjänst och rekryteringsproblematiken av deltidsanställda brandmän kommer att ”vara en väsentlig del av uppdraget”, sade inrikesministern.

Samtidigt fortsätter deltidsbrandmän runt om i Sverige att visa sitt missnöje med det nya kollektivavtalet.

I Arboga och Kungsör har runt 40 deltidsbrandmän på två stationer kollektivt hotat med uppsägning.

Ett hot som den lokala arbetsgivaren Västra Mälardalens kommunalförbund ser som en oegentlig stridsåtgärd, rapporterar SVT Västmanland.

Brandmännens riksförbund (BRF) påpekar dock att det inte uppmanar sina medlemmar till att kollektivt säga upp sig.

– Tvärtom. Vi uppmanar våra medlemmar att prata med de lokala ledningarna och ha en dialog och diskussion, och inte välja uppsägning, säger förbundsordförande Peter Bergh till TT.

 Daniel Kihlström/TT