Evenemang 3–9 februari

Textstorlek:

Uppsala

På lördag kl. 16 är det premiär för Som i en dröm på Uppsala stadsteaters stora scen. Dans, dialog och dramatik möts i en ny föreställning av den hyllade koreografen och regissören Birgitta Egerbladh.

Kindbergs spelar upp till dans i Fyris park i kväll fredag kl. 21-00.

Stavby bio visar animerade Vaiana på söndag kl. 14 och det svenska dramat Tjuvjägarna på söndag kl. 19 och måndag kl. 13 och 19.

Gula grodan ges på Reginateatern fredag-söndag. En show i en akt där Jacke Sjödin och Johan Ståhl slår ihop sina specialkompetenser ord och magi och skapar ett stycke ordmagi.

Konsert med kören Rediviva och en Jazzkvartett i Säcka kyrka på lördag kl. 16. Från kl. 15 bjuder Lions i Sävja in till afternoon tea i samlingssalen.

En skrift i snön – vintermusik. Uppsala domkyrkas flickkör och Stina Hellberg Agback, harpa, ger konsert i Domkyrkan i morgon lördag kl. 15.

Björklinge kyrkokörs 100-årsjubileum inleds med en konsert i kyrkan under temat ”Ett kyrkoår med kören genom seklet som gått” på lördag kl. 16. Därefter samkväm i församlingshemmet med mat.

Frida Hyvönen står på scenen i Uppsala konsert och kongress på lördag kl. 20.

Musikgudstjänst med Py Bäckman och församlingarnas körer i Skuttunge kyrka på söndag kl. 18.

Det är bostadsbrist i fågelvärlden. Nu har du chans att hjälpa till genom att fixa en bra bostad till en vanlig eller ovanlig fågel. Biotopias verkstad har laddat upp med byggsatser av några olika holkmodeller. Lördag och söndag kl. 11-17.

Distingsmarknad på Vaksala torg måndag och tisdag kl. 9-18.

I projektet 100! har journalisten och fotografen Carl von Scheele porträtterat ett gäng 100-åringar. Nu visas bilderna på Upplandsmuseet. Utställningen pågår fram till den 23 april.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Marielunds dockteater framför skuggteatern Påfågeln i Tilassalen, Kommunhuset, i morgon lördag kl. 11. För barn 1-8 år.

Loppis på mötesplats Kupan, Röda Korset, lördagar kl. 11-15.

Babyträff. Vill du träffa andra föräldralediga och samtidigt lära dig mer om andra kulturer? Då kan Svenska med baby vara något för dig. Kom till Knivsta biblioteks aktivitetsrum för gemenskap, lek och fika tisdagar kl. 10.30-12.

Svinnlandet – att leva gott på kastad mat. Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson kommer till Tilassalen och berättar från sin bok på onsdag kl. 19.

Heby

Focus bio i Östervåla visar Marcus & Martinus – Tillsammans mot drömmen på söndag kl. 18.

Heby Folkets hus reprissänder Heby operan Nabucco av Verdi i kväll fredag kl. 19. Med Plácido Domingo i titelrollen. Musikalen La la land visas på bio söndag kl. 19.

Ljusmässa i Harbo kyrka nu på söndag, Kyndelsmässodagen, kl. 18.

Samernas nationaldag firas på måndag vid Heby kommunhus. Den samiska flaggan hissas kl. 9 varefter deras nationalsång framförs och ett tal hålls. Tid att ställa frågor.

Språkkafé i Västerlövsta församling torsdagar kl. 17-19. Drop in.

Ur en konstnärs gömmor. Monika Ahlezon visar grafik, akvarell, kalligrafi och bokbinderi på Östervåla bibliotek fram till den 16 feb.

Enköping/Håbo

Martin Luther. Fredrik Ollila kommer till fredagsträffen i Kyrkcentrum i Bålsta i dag kl. 13.30 och berättar om reformatorn med anledning av 500-årsjubileet av reformationen. Andakt och kaffeservering.

Sagoyoga och skapande på Enköpings bibliotek i morgon lördag kl. 14. Man berättar och leker fram yogarörelser, genom sagans värld stimuleras barnets fantasi och kreativa lust. För barn i åldern 3–5 år.

Vilse på nätet. Kom igång att låna e-böcker, skaffa e-post eller surfa på internet. Vägledning ges på Enköpings bibliotek på måndag kl. 13-14 och torsdag kl. 18-19.

Ringbrynjans gåta visas på Enköpings museum. Besökaren involveras i vetenskapliga undersökningar och analyser. Utställningen visas fram till våren
2017.

Utställningen Aktion T4 handlar om människosynen i Nazityskland under perioden 1933–1945. En människosyn som fick oerhörda konsekvenser bland annat för människor med funktionsnedsättning. Nu visas den på filialbiblioteken i Fjärdhundra, Grillby och Örsundsbro fram till 9 februari.

Tierp/Älvkarleby

Rio bio i Skutskärs Folkets hus visar Vaniana på söndag kl. 14.

Lös Melodikrysset tillsammans med andra på biblioteket i Skutskär lördagar kl. 9.45.

Loppis i Folkets hus, Skutskär, på lördag kl. 10-14.

Tierpsbon och författaren Ann-Mari Wikander kommer till Möbeln, Tierp, och läser högt ur sin bok ”Fia och mördargänget” på lördag kl. 10.30. Hon samtalar om hur det är att skriva och hur det är att vara författare. För barn i åldern 6-12 år.

Eric Sahlström institutet i Tobo ordnar vinterstämma på lördag med start kl. 14. Kom och spela, dansa och lyssna på spelmansmusik. Peter Larsson, Inge Wallinder och Kjell Eriksson spelar låtar efter Sture Sahlström. Låtverkstad under ledning av Mari-Ann Kuusk-Wikström och framträdande av Jernbrukarna med Lelle.

Öppet hus. Dagträff med kaffeservering, allsång och underhållning i Tierpsgården, Kyrkbyn, på tisdag kl. 12.

Tolvkaffe i Vendels församlingshem på torsdag kl. 12. Program och goda smörgåsar serveras.

Verk i akryl. Hantverk från Inagården i Älvkarleby visas på biblioteket i Skutskär 7 feb-4 mars.

Pepp för dej+mej. En vandringsutställning om gränslandet mellan barn och vuxen visas på Tierps bibliotek 7-25 feb.

Leufsta bruksarkiv i Förvaltarbostaden, Lövstabruk, håller öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15.

Naturkonst, färgspel, komposition. Bilder med liter hopp i det grå, i tider av oro. Tommy Löfgren, som genom sitt företag kartlägger vegetation och naturtyper över hela landet, ställer ut på Skutskärs bibliotek. Han visar fotografier från Älvkarlebytrakten, främst med motiv från havet eller älven, men även från resor i Marocko och Sydafrika.

Östhammar

Gudstjänst med små och stora i Alunda kyrka på söndag kl. 11.

Sopplunch i församlingsgård i Östhammar onsdagar kl. 11-13.

Sopplunch i Klockargården, Alunda, onsdagar kl. 11.30-12.30.

Den finska gruppen inom Östhammars konstnärsförening ställer ut i SKB:s lokaler på Norra Tullportsgatan 3 i februari.

Anne Dillner ställer ut målningar och grafik på Österbybruks bibliotek i februari.

Besök Knutmassomuseet i Kvarnen, Gimo, utställningar, hantverk och kafé.