Laddat för kurs i andelsjordbruk

På Ramsjö gård bedrivs andelsjordbruk sedan länge och här har Anders Berlin laddat några grönsakskorgar. Foto: Arkiv/Peter Ahlgren
Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET För 16 år sedan startade Anders och Ylva Berlin Sveriges första andelsjordbruk på Ramsjö gård, norr om Uppsala. I helgen arrangeras en kurs i Uppsala där Anders Berlin är en av föreläsarna. 

– Det är ett stort intresse för kursen i andelsjordbruk och det är 25 anmälda från flera olika delar av landet, säger Ylva Andersson som är kursansvarig.

Kursen genomförs i anslutning till en nationell nätverksträff som föreningen Andelsjordbruk Sverige arrangerar.

Grundtanken med andelsjordbruk, eller Community Supported Agriculture (CSA), är att konsumenten betalar för en andel av skörden i förväg. Samtidigt delar man på den ekonomiska risk som ett jordbruk innebär. Målet är också att öka kunskapen om lantbruket.

– Kursdagen har fokus på både trädgårdsodling och djurhållning och föredrag varvas med diskussioner, säger Ylva Andersson.

Maja Söderberg, Nybrukarna, berättar om ekonomi och odlingsplanering för att kunna leverera grönsaker under hela säsongen.

Anders Berlin kommer bland annat att berätta om viktiga lärdomar och hur de arbetar i dag.

Makarna Berlin upptäckte modellen under en resa i USA, något som Upplands Nyheter skrivit om tidigare.

– Vi tycker det här är en värdefull verksamhet och eftersom vi får respons från våra medlemmar fortsätter vi, säger Anders Berlin som tycker partnerskapet är viktigt.

– Med direktförsäljning av våra grönsaker blir det lite som på självhusållet tid när konsumenten hade närhet till maten, säger han vidare.

Den här säsongen har Ramsjö gård haft runt 150 andelar. Under vintern minskar det och ett minimum under hösten är 15 leveranser för att vara andelsmedlem.

– Andelsjordbruk är fortfarande så nytt här. Det som drar mest är att få fina färska grönsaker under säsong, nu har vi mer lagringsgrönsaker, säger Anders Berlin.

Han berättar att under kursdagen medverkar även Torsåkers gårdsprodukter, som praktiserat på Ramsjö gård, och där har bland annat kommunen gått in som andelsägare.

De flesta andelsjordbrukare odlar grönsaker men det finns också några gårdar med djur. Hur de arbetar kommer deltagarna att få höra mer om i samband med kursen.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta: Andelar 

Andelsjordbruk är ett alternativt sätt för produktion och distribution av livsmedel som föddes i Japan. Sedan har det vuxit sig stort i både USA och i många EU-länder. Utvecklingen har tagit fart även i Sverige. Här finns ett tiotal andelsjordbruk och antalet beräknas fördubblas varje år.

Källa: Andelsjordbruk Sverige