Sårbara hushåll vid kris

Storm och snökaos orsakar ofta strömavbrott och då gäller det att vara förberedd med bland annat batterier, tändstickor och ljus. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

​Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bör svenska hushåll klara av 72 timmar utan el, vatten eller värme. Men många klarar inte den utsatta tidsgränsen visar en ny undersökning från If.

Den här vintern har stormar och snökaos avlöst varandra på flera håll i landet. Det resulterade bland annat i kaos på vägarna, inställda matleveranser till skolor och människor uppmanades att stanna hemma.

Försäkringsbolaget If har frågat nära 3 500 svenskar hur länge de beräknar att de skulle klara sig i hemmet under vintern om det skulle bli strömavbrott eller om de blev isolerade av andra orsaker förutsatt att vattentillförseln fungerar.

Resultatet visar att mer än vart tredje hushåll inte skulle klara den av MSB rekommenderade gränsen. Knappt var femte svensk tror att de skulle klara sig i 24 timmar eller mindre. En tredjedel skulle klara sig upp till två dygn.

Nära nio av tio personer i undersökningen uppger att de har användbara saker som stearinljus och konserver hemma, att använda vid strömavbrott eller om man skulle bli isolerad en tid.

– Vi är vana vid att det mesta fungerar, men stormar, snökaos och liknande är allt vanligare klimatrelaterade händelser som kan påverka samhället i flera dygn, säger Caroline Uliana, informationschef på If i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att vara förberedd. Om elen slås ut tar exempelvis mobilbatteriet slut väldigt snabbt. Då kan det vara bra att ha en vevladdare till mobilen, säger hon.

Tio procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att de skulle klara sig i två–tre veckor isolerad och utan el.

Nio procent tror att de skulle klara sig i en månad eller längre.

Caroline Uliana menar att man inte ska tro att det aldrig kan hända något som gör att man måste klara sig själv en tid.

– Ha ljus och tändstickor hemma, skaffa ett hemmaapotek, mat med lång hållbarhet och gärna några flaskor vatten.

I maj 2017 anordnar MSB Krisberedskapsveckan, då man kommer att informera om vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. Samhällets informationsnummer är 113 13 vid stora olyckor och kriser.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta: Räddningstjänst 

När konsekvenser av storm, orkanbyar eller stora mängder snö kräver insatser är det den kommunala räddningstjänsten som ansvarar för att räddningsarbetet kommer igång snabbt. Den kommunala räddningstjänsten har alltid beredskap och det första de gör är att ta hand om människor och djur som befinner sig i fara. Ambulans och polis tillkallas vid behov. Polisen står till räddningstjänstens förfogande och kan kallas in för att till exempel bistå Trafikverket.

Källa: Krisinformation.se