Se upp för pensionsbluffare

Den allmänna pensionen är en av flera delar i pensionen.​
Textstorlek:

​I veckan trillade tusentals orange kuvert, med årsbesked om den allmänna pensionen, ned i svenskarnas brevlådor. Det är ett tillfälle för oseriösa aktörer att kontakta pensionssparare.

Över en halv miljon känner sig lurade av oseriösa telefonrådgivare, visar en Sifo-undersökning.

– Trots att Pensionsmyndigheten har uppmärksammat risken för bedrägerier och säkrat tillgången till pensionssystemet, finns det fortfarande en utbredd risk att bli lurad på sin premiepension, säger Johan Florén, kommunikationschef på statliga fonden AP7 Såfa.

Han säger vidare att det är uppseendeväckande hur många svenska som upplever att de har blivit lurade. Förr var det vanligare att lurendrejare tog betalt för råd-givning.

– Nu kan det också ske grövre fall där oseriösa aktörer ber om personens bank-id, flyttar premiepensionen till nya fonder och därefter försvinner pengarna.

Även om Sifo-mätningen visar att antalet klagomål mot bedragare har ökat, har polisen inte sett några indikationer på brott.

– Att ringa upp och erbjuda personer att byta fond är inget konstigt i sig. Bank-id är fullkomligt säkert. Det handlar om den mänskliga faktorn. Du får inte lämna ut dina inloggningsuppgifter till någon, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägeri-center.

Gabriel Cardona Cervantes/TT