Tema: Företag & Framtid

Tierps näringsliv vill inspirera på kvinnodagen

Företagare i kommunen anser att företagsklimatet här är ganska bra, enligt en undersökning från förra året. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

TIERPS KOMMUN Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammas genom en inspirationskväll för alla driftiga tjejer i Tierps kommun. Kvinnligt integrerande företagande är poängen med evenemanget.

Värdar för arrangemanget är Näringsliv i samverkan, NIS, Tierps kommun och det kvinnliga nätverket Feminova.

Dagen till ära riktar de sig dels till kommunens kvinnliga företagare, dels till utlandsfödda kvinnor som har ett intresse att starta eget.

Information, inspirationstalare och mingel är några av kvällens programpunkter.

– Vår tanke är att kvinnor ska träffas, inspireras och bli inspirerade. Kvinnor från andra delar av världen ska se att det finns kvinnor i Sverige som driver företag och att det är möjligt för dem också.

– Förhoppningsvis kan träffen leda till att fler tjejer vill starta företag, säger Ann-Charlotte Salminen, ordförande i NIS och sammankallande i Feminova.

Hon driver själv friskvårdsföretag sedan tio år på hemorten Örbyhus och var med och startade Feminova.

– Det var sex år sedan och vi är 27 deltagare i dag. Tidigare har vi bara vänt oss till kvinnliga företagare i Örbyhus, Tobo och Vendel men vi har precis öppnat upp så alla i Tierps kommun är välkomna, berättar Ann-Charlotte Salminen, som nu hoppas att nätverket ska växa.

Att locka utlandsfödda kvinnor till träffen på internationella kvinnodagen är Martyna Olszowska och Emma Anderssons ansvar.

De leder Tierps kommuns projekt för integration och är i full färd med att värva deltagare.

– Vi söker främst genom SFI, men vi har även gått ut med en inbjudan till olika föreningar. Snart startar en ny förening för utlandsfödda kvinnor och de kommer att närvara den 8 mars, säger Martyna Olszowska.

Hon berättar vidare att två kvinnliga företagare med utländsk bakgrund kommer att vara på plats och berätta om sina erfarenheter.

– Det är Hanna Denize från Polen, som har sin redovisningsbyrå i Tierp och Daniella Kwizera från Burundi, som jobbade med kvinnokooperativ i Älvsbyn och som nu har flyttat till kommunen.

Linda Ärlig, näringslivssamordnare på Tierps kommun, är involverad i planeringen av arrangemanget.

Hon ser fram emot en kväll med många spännande möten.

– Det är när människor möts som det händer något. Så är det ju. Vi vill att människor ska komma och nätverka, skapa nya kontakter och utbyta erfarenheter.

Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC finns 536 registrerade kvinnliga företagare i Tierps kommun.

Bland dem återfinns Camilla Hammarson, som tog över en blomsterbutik i Tierp och öppnade Camomillas blommor hösten 2016.

Hon hade skolat om sig från kemist till florist några år tidigare och övervägde noga innan hon bestämde sig.

– Det var inget självklart beslut. Men det som talade till min fördel var att jag är född och uppvuxen i Köpingen. Jag känner till orten och har kontakter här, säger Camilla Hammarson, som nu driver eget för första gången i livet.

Hon har hunnit känna på företagsklimatet ett tag och tycker att framtiden ser ljus ut.

– Det är en bra dialog mellan företagarna och kommunen, som är väldigt måna om att vi får stöd. Det är en positiv stämning och det känns bra, säger hon och binder vidare en födelsedagsbukett i rosa skrud.

Den 25 mars blir det även en lokal mässa för kvinnor i Skutskärs Folkets hus, som arrangeras av Hf Aktiva kvinnor, Folkuniversitetet och Älvkarleby kommun.

Här finns chansen att visa upp och sälja egentillverkade alster samt marknadsföra sitt företag.

Malena Olsson

 

Fakta Företagsklimat I Tierp

Demoskop gjorde på uppdrag av Svenskt Näringsliv en undersökning om företagsklimatet i kommunen det första kvartalet 2016. Här hamnar det sammanfattande omdömet bland Tierps företagare på siffran 3,4 av max 6 poäng. De tycker att företagsklimatet ligger mellan godtagbart och bra. På Svenskt Näringslivs ranking av landets 290 kommuner låg Tierp på plats 128 och avancerade 13 placeringar från föregående år.

Källa: Svenskt Näringsliv