Deras mjölk är guld värd

Christina Eriksson Landén och Anders Eriksson har levererat mjölk av bästa kvalitet i 23 år och belönas med LRF Mjölks guldmedalj. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

GRÄSBO/ÖSTERVÅLA Mjölkbönderna Anders Eriksson och Christina Eriksson Landén, Östervåla, har levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. På måndag, 27 mars, tar de emot LRF mjölks guldmedalj ur kungens hand vid en ceremoni i Stockholm.

– Det är förstås roligt, och jag trodde inte att vi skulle hinna få medaljen innan vi slutade, säger Christina Eriksson Landén.

Christina är uppvuxen på mjölkgård och hon var ofta med morfar som hade en liten gård i Harbo.

– Morfar hade bara några kor och när jag var runt åtta–nio år hjälpte jag honom och tog hand om ladugården själv.

Men att makarna Eriksson skulle bli mjölkbönder var inte självklart och Anders utbildade sig först till elektriker och Christina till barnskötare. Men så småningom bestämde de sig för att ta över Christinas föräldragård.

Som mest har de haft ett 40-tal kor mot dagens 25 och nu planerar de att avveckla.

– Vi har sagt att vi ska sluta sista juni, men det är inte helt enkelt och det känns lite sorgligt, säger Christina och fortsätter:

– Vi har flera fina djur som härstammar från kor som mamma och pappa avlat fram.

Men kor kommer det att finnas på gården även i framtiden, då tanken är att gå över till köttdjur.

– Vi har seminerat våra kor med köttraser, Hereford och Simental, och första kalven har nyligen fötts, säger Anders Eriksson.

Både han och Christina har trivts bra med att vara mjölkbönder, och mjölken har levererats till Gefleortens mejeri.

– Det är ett jättebra mejeri, och vi köper bara närproducerat foder. Gefleortens mejeri fick också pris för kampanjen ”Våra kor äter inte regnskog”, säger Christina.

Vid årsskiftet fanns 127 mjölkgårdar i Uppsala län och precis som för andra mjölkbönder var lönsamheten bättre när Anders och Christina tog över gården på 1980-talet.

– Då var allt billigare, som diesel, gödning och utsäde, säger Anders.

– Men det har alltid varit trevligt att hålla på med djuren och det är en njutning när man lyckas med skörden och djuren, säger Christina.

På frågan hur man får den bästa kvalitetsmjölken svarar Anders:

– Vi är noga rengöring, disk, service och allt som hör till.

Det har lönat sig och på måndag får Anders Eriksson och Christina Eriksson Landén ta emot guldmedaljen som i år delas ut till 39 mjölkbönder.

Rose-Marie Eriksson

 

FAKTA: GULDMEDALJEN

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år.

Medaljen har överlämnats av en representant från kungahuset sedan starten 1958.