Gammaldansare i alla åldrar samlas i mästerskap

Anita och Torsten Andersson i Tensta spelmanslag har dansat ihop sedan 1963 och medverkat i oräkneliga gammaldanstävlingar genom åren. På lördag väntar Snörakan, där de har tagit hem mästartiteln de två senaste åren. Vid fotografering iklädda Delsbodräkt. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

TENSTA/BJÖRKLINGE Lördagen den 11 mars samlas dansanta par från olika delar av landet på Björkvallen i Björklinge. Tensta folkdanslag är värdar för tävlingen Snörakan, där gammaldansmästare i olika klasser ska koras.

Tensta folkdanslag håller gammaldanstraditionen vid liv i Vattholmabygden. Föreningen bildades 1949 och har sedan dess spridit dansglädje bland stora och små. Medan flera av länets folkdanslag är vilande och några har upphört är Tensta folkdanslag fortsatt aktiva.

– Igår kom det tolv barn i åldern fyra till åtta år till vår nystartade barngrupp, berättar Anita Andersson, som är en av föreningens eldsjälar.

Hon är bland annat dansledare, dräktråd och sitter med i styrelsen. Hennes egen folkdanskarriär tog fart 1958, medan maken Torsten började några år senare. Och ja, det var i dansens virvlar de fann varandra.

Genom åren har paret deltagit i åtskilliga danstävlingar och fått kliva upp på prispallen flertalet gånger. I den anrika Hälsingehambon knep de till exempel segern tre år på raken, 1976–1978. Och i Upplandsschottisen har de placerat sig på silverplats nio år i rad.

– Vi tycker om att tävla i dans. Man träffar så många bekanta när man är ute, säger Anita och konstaterar att deras hobby handlar mycket om just gemenskap.

– Men det är rolig motion också, tillägger hon.

Varje år sedan 2009 har folkdanslaget arrangerat ett mästerskap i gammaldans, Snörakan. Datumet är numera spikat till den första helgen efter Vasaloppet.
I morgon lördag avgörs tävlingen på Björkvallen i Björklinge.

Man tävlar i tre klasser; ungdom, senior och veteran. Anita finns, som vanligt, med i planeringskommittéen.

– Deltagarna tävlar i snoa, hambo, schottis och vals. Ungdomarna dansar polka istället för vals, förklarar Anita som är glad att ungdomarna är flitigt representerade i år.

– Vi har aldrig haft så många ungdomar med. Det är åtta ungdomspar anmälda och 27 par sammanlagt. Än så länge, det går att anmäla sig in i det sista.

Hon och Torsten intar också dansgolvet. Makarna har kammat hem mästerskapstiteln de två senaste åren, men målet är inte att vinna på lördag.

– Vi är med för att det är kul och vinner vi är det en bonus.

För musiken svarar spelmännen Järnbrukarna och i pausen underhåller Tensta spelmanslag. Kaffe med hembakat fika serveras under hela dagen.

Malena Olsson