Ideella krafter i Skattmansöbacken

”Det är en kanonfin anläggning och kul att vi kan hålla igång den”, säger backansvarige Göran Carlsson. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

ENKÖPING Skattmansö I norra delen av Enköpings kommun, i naturreservatet Skattmansöådalen, ligger Skattmansöbacken. Tack vare ideella krafter hålls skidanläggningen igång och lockar besökare i alla åldrar.

– Det här är Upplands största naturbacke och läget är perfekt med parkering strax intill backen, säger Göran Carlsson som är backansvarig sen 17 år tillbaka.

Han har koll på liftar och skidåkare och är beredd att rycka ut med skotern om någon ramlar och behöver transport.

Göran Carlsson har bott i Skattmansö i nära 34 år och känner till såväl backar som omgivningar.

– Vi har besökare från flera av länets kommuner, bland annat Heby, Enköping och Uppsala, säger Göran Carlsson och fortsätter:

– Under loven är det enbart pensionärer som jobbar här, sen har vi olika arbetslag och det krävs många ideella krafter för att allt ska fungera, säger han innan han drar iväg på skotern för att avlösa en person vid liften.

För dagen är det klarblå himmel, fin natursnö och för många är det fortfarande sportlov. Liftarna rullar och grilleldar värmer både mat och besökare.

– Det är första gången på många år jag är här, men nu blir det nog fler gånger, säger Enköpingsbon Jimmy Redefalk, som håller koll på barnen Lidia, två år, och Noah, fem år.

– Mamma är och hyr slalomskidor åt mig, säger Noah innan han susar ner för pulkabacken tillsammans med lillasyster.

Skattmansöbacken drivs av den ideella föreningen Skattmansöådalens förening som bildades år 2000. Frivilliga krafter tog över driften när Enköpings kommun ville lägga verksamheten i malpåse.

Skidbacken har två liftar och det finns en kortare backe som kan passa nybörjare och en längre nerfart. Den som vill vara på den säkra sidan kan testa första åken i pulkabacken. Strax ovanför pulkabacken finns en raststuga med två rum, ett är reserverat för personer med egen matsäck och det andra med kiosk och kafeteria. I en byggnad finns också uthyrning av slalomutrustning, snowblades och pulkor.

Det är en familjevänlig anläggning även prismässigt. Ett liftkort kostar 80 kronor per dag för en vuxen och är helt gratis för barn under sju år. Att hyra en komplett skidutrustning för en dag kostar 100 kronor.

Rose-Marie Eriksson