Ny mässa om landsbygd

Förväntansfull. Uppsala kommuns landsbygdsstrateg Mimmi Skarelius Lille ser fram emot lördagens mässa, där hon hoppas att besökarna ska få svar på sina frågor om framtidens landsbygd. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

UPPSALA KOMMUN I morgon lördag är det dags för Uppsala kommuns första landsbygdsmässa. Utgångspunkt för arrangemanget är den nya översiktsplanen och landsbygdsprogrammet.

I december antog kommunfullmäktige en ny översiktsplan, som visar hur bebyggelse, transportsystem och grönområden bör utvecklas fram till 2050. Några veckor senare antas kommunens första landsbygdsprogram, som ska gälla 2017–2023.

När Uppsala kommun i morgon lördag bjuder in till landsbygdsmässa är det just de här två dokumenten som är i fokus.

– Nu behöver vi visa vad den nya översiktsplanen och landsbygdsprogrammet innehåller. Vi vill att mässan blir en mötesplats där boende, företagare och kommunala verksamheter träffas för att prata om förutsättningar kring utvecklingen av landsbygden, säger kommunens landsbygdsstrateg, Mimmi Skarelius Lille.

Har man till exempel funderingar på att installera solceller, är intresserad av att bygga ut, har frågor kring vatten och avlopp eller vägar, kan det finnas anledning att besöka evenemanget som äger rum på Uppsala konsert och kongress.

– Alla som bor och verkar på landsbygden eller är nyfikna på hur det är att leva där är välkomna. Vi vill visa landsbygdens utvecklingsmöjligheter men även att det händer mycket här varje dag, säger Mimmi Skarelius Lille och berättar att tjänstemän och politiker från kommunen kommer att vara på plats samt representanter från bland annat Hela Sverige ska leva, Uppsala vatten, LRF, Länsstyrelsen och Upplandsbygd – lokalt ledd utveckling.

Vidare hålls miniseminarium om lokal mat, där kommunens arbete för att stärka det lokala lantbruket och en hållbar livsmedelskedja presenteras. På programmet står även speed dating, där ordförande i en rad nämnder deltar.

Tanken är att mässan ska bli ett återkommande evenemang. Mimmi Skarelius Lille har förberett en förslagslåda där besökarna kan lägga tips och önskemål på vad de vill se på tablån nästa år.

Malena Olsson

 

FAKTA Landsbygdsprogrammet

Uppsala kommuns första landsbygdsprogram antogs den 30 januari 2017. Målet är att göra Uppsala till en av Sveriges bästa landsbygdskommuner. De ska ske genom samarbete mellan myndigheter, företagare och föreningar. Fyra insatsområden prioriteras:

Bostadsbyggande

Näringslivsutveckling i ett land-/stadsperspektiv

Service och infrastruktur

Lokalt engagemang.

Källa: Uppsala kommun