På startlinjen i Nattvasan

Snöbrist. Petra Jansson, till vänster, och Jenny Eklund har fått jaga träningsmil på snö under januari och februari. Utan konstsnöanläggningen i Gimo hade det blivit svårt att förbereda sig, konstaterar duon. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Stavby/Alunda Ett nattligt skidäventyr väntar barndomskompisarna Petra Jansson och Jenny Eklund. I kväll fredag står de på startlinjen för att genomföra den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora i pannlampornas sken. Det är premiär för Nattvasan.

För första gången någonsin körs nu den nio mil långa sträckan i ett mörklagt spår och blir därmed det första etablerade nattloppet i världen.

Nattvasan är en partävling där man åker i lag om två.

Sammanlagt deltar 750 team med 1 500 personer, där laget åker tillsammans av säkerhetsskäl.

Det ska inte vara ett längre avstånd än att man håller uppsikt över varandra. Vid målgång får det vara ett avstånd på max 20 sekunder.

Nattvasan körs i fri stil, skate eller klassisk stil, och har bara en kontroll i Evertsberg. Till skillnad mot Vasaloppets sju kontroller.

Det var högt tryck på platserna till premiärturen. När anmälningstiden öppnade våren 2016 tog det bara 90 sekunder innan loppet var fulltecknat.

Alundabördiga Petra Jansson och Jenny Eklund var med på noterna och anmälde sig. Tjejerna hade nästan hunnit pusta ut innan grattisbeskedet kom att de var tilldelade två reservplatser.

– Vi har kört öppet spår de tre senaste åren, berättar Jenny, som inte var motiverad för ett fjärde.

– Det var svårt att få med Jenny i år, så jag försökte locka med något nytt. Nattvasan blir lite av en nystart, med nya förutsättningar, säger Petra, som lyckades övertyga kompisen.

Petra och Jenny är uppväxta i Alunda och lärde känna varandra på högstadiet.

De följdes åt upp till gymnasiet i Gimo, men därefter skiljdes deras vägar när Petra flyttade till Uppsala.

– Vi har alltid haft kontakten, säger Jenny, som i dag är bosatt i Stavby med familjen.

Och för några år sedan väcktes alltså idéen om att åka öppet spår tillsammans.

Då fick de en anledning både att träffas lite oftare och att förbättra konditionen.

– Längdåkning är en bra sport. Det är väldigt skonsamt för kroppen och dessutom är det härligt att vara utomhus, säger Petra, och menar att det enda dilemmat är snöbristen.

– Man måste jaga konstsnöspåren för att få ihop träningsmil. Det tar mycket tid.

Jenny nickar instämmande.

– Hade vi inte haft konstsnöanläggningen i Gimo vet jag inte hur det hade gått. Mitt mål var att ha 30 mil i benen innan loppet, nu har jag 35.

De ser fram emot en häftig utmaning och ställer in sig på värsta väderscenariot; iskyla och snålblåst. Fästet, glidet och humöret är andra faktorer som påverkar utgången.

– Vi kommer att dippa olika så det gäller att peppa varandra och hjälpas åt att dra. Det här loppet kommer att bli tuffare. Man vet inte hur man ska ladda, säger Petra.

Att vara utrustad med pannlampa, gps-sändare och en ryggsäck med bland annat vätska, första förband, vindtät jacka och byxa samt torra vantar är ett krav för samtliga deltagare.

På fredagsmorgonen gick bilfärden upp till Dalarna och i kväll klockan 20 står de på startlinjen i Berga by, Sälen. Jenny hoppas på målgång nio timmar senare.

– Men egentligen har vi inget tidsmål, i år är målet att klara banan, fastslår Jenny, som drömmer om en stjärnklar natt.

Om Nattvasan blir en flipp eller flopp för barndomsvännerna återstår att se.

Behövs en nytändning nästa år igen har de ett alternativ på lager.

– Vi har börjat prata om Marcialonga, som är ett långdistanslopp på skidor i Italien. Det är uppskrivet på vår att göra-lista, säger Jenny och ler.

Malena Olsson

 

FAKTA

Vasaloppets vintervecka 2017 

Vinterveckan innehåller i år tio lopp, där Nattvasan är den stora nyheten. Totalt är över 64 000 deltagare anmälda till alla lopp.

Länsstatistiken toppas som vanligt av Stockholms län med 12 080 anmälda, följt av Västra Götalands län på 9634.

Uppsala län återfinns på en fjärde plats med 3 072 anmälda varav 595 stycken i Vasaloppet på söndag.

Källa: Vasaloppet.se