Tid för vårens klädbyten

Byt barnens avlagda kläder till något vårfint. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

ÖSTERBYBRUK/ÖSTHAMMAR Klädbytardagar avlöser varandra i Östhammars kommun under våren. Ideella krafter står ofta bakom arrangemangen, som lockar besökare långväga ifrån. I Österbybruk växer intresset för varje år.

Våren 2011 anordnade Therése Andersson och en kompis sin första klädbytardag i hemorten Österbybruk.

Det var ett uppskattat initiativ, som har återkommit varje vår och höst sedan dess.

– Vi hade småbarn och åkte på klädbytardag i Alunda, som var den enda som fanns i kommunen då. Men det blev omständligt. Vi fick köra fram och tillbaka flera gånger för att lämna in kläder, hämta kläder och senare pengar. Vi tänkte att det här måste kunna göras smidigare, berättar Therése.

Och på den vägen är det. Tjejerna fixade en klädbytardag på hemmaplan, i Kyrkans hus, och folk strömmade till. Efter några år växte evenemanget ur lokalerna och flytten gick till Folkets hus. Nu är även det utrymmet på väg att bli för trångt.

– Vi får begränsa antalet som lämnar in, annars får vi inte plats.

Söndag den 9 april är det dags för säsongens event, där kvoten på 80 inlämnare snart är fylld.

Liksom tidigare riktar man in sig på barngrejer, som kläder, skor, inredning, böcker, leksaker samt mammakläder och babytillbehör.

Dagen innan lämnas prylarna in, hela och rena, märkta med signatur, storlek och pris. En förmedlingsprovisionen på 20 procent tas ut för att täcka kostnader av bland annat lokalhyra och annonsering.

– De lämnar in och vi säljer. Efteråt får de komma och hämta varorna som inte blev sålda alternativt skänka dem till välgörande ändamål, säger Therése och berättar att det eventuella överskottet av dagen går till barn- och ungdomsverksamheten i bygden.

Evenemanget är populärt och har lockat runt 1 000 besökare de senaste gångerna. Kön brukar ringla lång, långt innan portarna öppnar på förmiddagen.

I dag har Therése hjälp med förberedelser av tre andra mammor. En av dem är Tove Widén från Dannemora.

– Vi får mycket positiv feedback. Folk blir glada och kläder kommer till användning, säger Tove, och menar att det finns flera fördelar med klädbytardagar.

– Det är billiga priser och bra för miljön.

Numera ordnas klädbytardagar på flera platser i Östhammars kommun. Under våren är Furuhöjdskyrkan i Alunda först ut nu till helgen. I april finns chansen att fynda avlagda kläder både på Frösåkersskolan i Östhammar och på Gräsö skola.

Barnloppisen på Gräsö har två på nacken. Inspiration fick man från Österbybruk.

– Vi kände att det behövdes fler liknande arrangemang. Vi gör det här dels för att bli av med våra barnsaker, dels för att gynna återanvändning och dels för att samla pengar till projekt som ligger oss varmt om hjärtat. Vi vill också att det ska hända saker i vår närhet, förklarar Ida Hörner, som är en av organisatörerna på ön.

I år är barnloppisen inbokad på långfredagen och man hoppas att den blir lika välbesökt som vanligt

– Senast hade vi närmare 150 unika kunder och sålde för nästan 26 000 kronor. Sammanlagt sedan starten har vi satt in 16 330 kronor på fyra olika projekt.

Malena Olsson

 

Vårens klädbytardagar i urval i Östhammars kommun:

Lördag 18 mars kl. 9–12, Furuhöjdskyrkan, Alunda

Söndag 2 april kl. 9–11.30, Frösåkersskolan, Östhammar

Söndag 9 april kl. 9.30–13, Folkets hus, Österbybruk

Långfredag 14 april kl. 10–13, Gräsö skola

Barnrelaterade kläder och prylar gäller på alla evenemang.