Våren spirar under snön och samlar odlarvänner

Lisa Lidblad, Annika Haglund, Ann-Marie Svärd, Annika Wahlgren Rennerskog och Inger Mannby framför Annika Haglunds växthus. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

ÖSTHAMMAR Lagom till skolornas sportlov kom plötsligt vintern med snö och minusgrader. Det är dock inget som hindrar medlemmarna i Norra Roslagens Trädgårdsförening ifrån att sätta igång med sina förberedelser inför årets odlingssäsong. Det är dags för frösådd och gallring. Snart är det vår!

Fem medlemmar från Norra Roslagens trädgårdsförening träffas denna eftermiddag hos Annika Haglund i Östhammar för att prata trädgård. Förutom Annika Haglund själv består sällskapet av Lisa Lidblad, Inger Mannby, Ann-Marie Svärd och Annika Wahlgren Rennerskog.

Trädgårdsföreningen startades år 2000 och har i dag cirka 300 medlemmar från hela kommunen.

Trots att Annika Haglunds 1 000 kvadratmeter stora trädgård för dagen är täckt i ett lager nyfallen snö är det inte särskilt svårt att föreställa sig sommarens lummiga grönska. Träd och buskar står som svarta statyer och här och var sticker fjolårets perenner, med sina dekorativa fröställningar, upp ur snön.

När Annika Haglund, tillsammans med sin familj, flyttade in i huset för 20 år sedan täcktes hela den då platta trädgården av gräsmatta. En gräsmatta som efter år av hårt arbete har ersatts av rabatter, träd, buskar och slingrande gångar. Här finns även en egengrävd damm, komplett med guldfiskar och en liten spång.

På andra dammen sidan står en magnolia av sorten Merrill. Någon gång i månadsskiftet april, maj kommer den att blomma på bar kvist med stora, vita servettliknande blommor.

– Det är en härdig magnolia som passar utmärkt här i zon fyra, säger Annika Haglund.

De övriga fyra i sällskapet berättar om sina egna trädgårdar som alla har olika förutsättningar och karaktär.

Ann-Marie Svärd, som bor bara några hundra meter bort, har en trädgård där hon har planterat ett 50-tal olika sorters rosor. Många av dem är ovanliga och svåra att få tag i. Vid havet en bit utanför Östhammar har Lisa Lidblad förvandlat en 5 000 kvadratmeter stor, före detta åker, till en trädgård för hela familjen att njuta av.

Inger Mannby bor i ett 1800-talshus i Stockby i vars trädgård hon har anlagt dammar och byggt växthus. Mitt i det gamla Östhammar bor så Annika Wahlgren Rennerskog i ett historiskt gatuhus med en gård som är helt dold från gatan.

Varje sommar öppnar medlemmar från hela Östhammars kommun sina trädgårdar för besök och visning. Man kan endast ta emot andra föreningsmedlemmar eftersom antalet besökare annars skulle bli övermäktigt.

– Det är spännande eftersom ingen trädgård är den andra lik, säger Inger Mannby.

Östhammars kommun bjuder på ett varierat landskap och de olika trädgårdarna hittas i såväl, skog som skärgård och allt däremellan.

Föreningen är mycket aktiv och sommarens öppna trädgårdar är långt ifrån det enda arrangemanget som man bjuder in till. Även icke medlemmar är välkomna att sälja växter på nationaldagens Trädgårdslucka på Sjötorget i Östhammar.

För dem som vill sälja sina egenodlade plantor är det dags att planera för sådd av grönsaker och blommor. Annika Haglund visar sina små, spirande tomatplantor och Ann-Marie Svärd berättar att hon sått vildpelargoner.

Andra växter som behöver lång tid på sig för att utvecklas är bland annat kronärtskocka, purjolök och verbena. Man behöver inte alltid köpa fröer på påse.

– Jag har lyckats med fröer från tomater som jag har köpt i affären, berättar Annika Haglund. Det enda som krävs är att grönsakerna är ekologiska.

För den som längtar ut i sin vilande trädgård finns en hel del att göra redan nu. Buskar kan gallras ut och förra årets perenner klippas ner. Man kan med fördel lämna de avklippta växtdelarna i rabatten eftersom de tillför extra näring. Vissa växter kan behöva skyddas mot den starka vårsolen. Barrväxter är extra känsliga.

Vad är det då som är så härligt med livet och arbetet i trädgården?

Alla fem är eniga om att det är en kreativ och rogivande hobby som skänker stolthet över det som man har skapat på egen hand.

– Man har på något sätt livet i sin hand, säger Lisa Lidblad.

Maria Loboda