Elever skrev egen bok om studieteknik

Studiehäftet som ska bidra till motivation och studieteknik. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET Motivation och studieteknik lägger grund för lärande. Det har Hanna Karlsson, Emelie Ohlsson och Anna Ohlsson tagit fasta på i sitt UF-företag Motivation For Education.

De tre tjejerna går andra året på Grillska gymnasiet i Ekeby bruk, Uppsala, där kursen entreprenörskap är obligatorisk.

I samarbete med Ung Företagsamhet får eleverna testa att driva eget företag under läsåret.

– Hanna berättade om sin idé innan sommarlovet och vi hängde på direkt. Det var verkligen en idé vi brinner för, säger Emelie Ohlsson och tillägger att grundtanken var att de skulle ha föreläsningar i studieteknik för högstadiet.

– Vi har alla tre samma ambitionsnivå, men olika studieteknik som vi kunde förena i plugguiden, säger Anna Ohlsson.

Det resulterade i ett studiehäfte, Plugguiden, med lättillgängliga tips och råd som bidrar till studiemotivation. Häftet riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet, men plugguiden kan praktiseras av både yngre och äldre.

– En lärare köpte in häftet till sina femteklassare. Och på UF-mässan träffade vi en äldre kvinna som gick en språkkurs och hon tyckte häftet var jättebra, säger Emelie Ohlsson.

Trion anser att bristen på motivation och bra studieteknik är ett stort problem bland många studerande ungdomar. Många elever ger upp och tappar motivationen, något som de tre tjejerna hoppas bidra till att lösa genom sitt företag.

– Vi vill arbeta förebyggande och satsa på studieteknik hos yngre ungdomar, då får de med sig en bra grund till studier i framtiden, säger Hanna och tillägger att motivation föder framgång.

– Ja, och det är viktigt att man inte bara lär sig att plugga, utan även hur man ska göra det, tillägger Anna.

Häftet kostar 30 kronor och de har anlitat ett kopieringsföretag som trycker åt dem. Till att börja har de låtit trycka upp 40 häften och beställer sen efter behov.

– Skolan vill köpa in 150 häften till alla nya gymnasieelever, och det är jätteroligt, säger Emelie.

Nu ska de börja skriva på årsredovisningen och sen ska företaget avvecklas innan sommarlovet.

– Vi har en rådgivare från Drivhuset om vi vill fortsätta att driva företaget. Drömmen är att komma i kontakt med ett förlag och utveckla plugguiden ännu mer, säger Hanna Karlsson.

Rose-Marie Eriksson