Här är årets bygdegård

Bygdegårdsföreningen Blå Wingen har utsetts till Årets bygdegård i Uppsala län. Foto: Arkiv
Textstorlek:

KNIVSTA KOMMUN Blå Wingen i Husby Långhundra, Knivsta kommun, har fått utmärkelsen Årets bygdegård i Uppsala län.

Utmärkelsen offentliggjordes i samband med Uppsala läns bygdegårdsdistrikt stämma i Hökhuvuds bygdegård, Östhammar.

På plats fanns bland andra Lars-Erik Örde, ordförande i Blå Wingen, och Ingemar Hansson som är föreståndare i bygdegården.

– Vi visste ingenting och blev helt ställda när vi kom till distriktsstämman. Vilken överraskning och förstås jätteroligt, säger Ingemar Hansson.

Ingemar Hansson har varit engagerad i bygdegården i cirka 40 år, och bingon har funnits med sedan start.

– Ja, bingon är populär, liksom bion, och den här veckan kör vi sista filmen för säsongen, sedan blir det nån visning i sommar.

Blå Wingen har visat film sedan den byggdes i början av 1960-talet.

Under sommaren 2014 utrustades bion med digital projektor och sedan dess har man kunnat visa nya filmer i nära anslutning till filmernas premiär.

Bygdegården är plats för många olika aktiviteter och arrange-mang. Förutom bingo och bio ger den plats åt både musik- och teaterarrangemang. Varje vår och höst arrangeras loppis i Blå Wingen liksom musikkaféer.

Motiveringen till utmärkelsen lyder; ”Gott värdskap, bred verksamhet och förmågan att hela tiden se nya möjligheter utmärker bygdegårdsföreningen Blå Wingen. Genom framsynta investeringar stärker föreningen sitt varumärke och skapar mervärden för såväl  hyresgäster som deltagande på föreningens egna arrangemang.”

I början av juni deltar distriktet och Blå Wingen med sin utmärkelse på riksförbundets stämma. Där kommer de att konkurrera med övriga distrikt i Sverige.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta Blå Wingen 

Blå Wingen är bygdegården i Husby-Långhundra socken i östra delen av Knivsta kommun. Bygdegårdsföreningen som äger och driver bygdegården är en ideell förening som är ansluten till Bygdegårdarnas Riksförbund.

Bygdegården uppfördes i början av 1960-talet och har sitt ursprung i en manskapsrestaurang från Arlandas tidigaste år. Framsynta personer i bygden köpte restaurangbyggnaden och flyttade den till Husby-Långhundra där den gjordes om till en bygdegård.

Källa: langhundra.se