Här dansar alla för livet

Therese Wängelin och Johanna Leffler laddar med dansare inför årets föreställning. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

HEBY Therese Wängelin och Johanna Leffler har ett brinnande dansintresse som resulterat i välgörande insatser. Detta genom dansföreningen Dancing for life som årligen ger en föreställning där behållningen går till Barncancerfonden.

– Årets föreställning heter Drömfångaren och 5 maj klockan 18.30 kör vi igång i Heby Folkets hus, säger Therese Wängelin.

Tillsammans med Johanna Leffler leder hon dansgruppen som består av barn och ungdomar i åldern 6–25 år. Allt sker helt ideellt och intresse saknas inte.

– När vi körde igång 2014 var vi 13 deltagare och i dag är vi 40, det är jättekul, säger Therese.

Det hela började egentligen 2009 när Johanna Leffler och Therese Wängelin gjorde ett examensarbete på gymnasiet.

– Vi arrangerade en dansföreställning där överskottet gick till cancerforskningen. Alla kände vi någon som drabbats av cancer och vi ville bidra på vårt sätt, säger Therese.

Efter projektarbetet fanns hela tiden tanken på att göra en ny föreställning. Men det skulle dröja fram till 2014 då Therese och Johanna startade Dancing for life med dans- och träningsverksamhet för alla åldrar. Ett koncept som lockade allt fler deltagare.

– Då bestämde vi oss för att starta en förening via Aktiv Ungdom och på den vägen är det, säger Therese.

Med tanke på att ni är runt 40 deltagare i dag är frågan om det finns plats för fler?

– Alla är välkomna oavsett ålder eller kunskap, men vi behöver fler ledare. Nu är det bara jag och Johanna som jobbar och det är svårt att få tiden att räcka till, men vi jobbar på.

Therese och Johanna påpekar att dans är fantastiskt roligt och ger mycket energi.

– Dansen är ett sätt att utvecklas och träffa nya vänner, dans är livet, säger Therese Wängelin och tar plats bredvid Johanna Leffler som står redo med dansgruppen.

Musiken sprids i lokalen i Heby där deltagarna samlats för repetition inför årets föreställning. Och precis som de senaste två åren skänks överskottet till Barncancerfonden.

Rose-Marie Eriksson

 

FAKTA Välgörande dansförening 

Dancing for life är en dansförening som bedriver dans och träningsverksamhet för alla åldrar.

Varje år arrangerar man en dansföreställning där all vinst skänkes till en välgörande organisation.

År 2014 fick man ihop 10  000 kronor till Cancerfonden, 2015 skänkte föreningen 16  900 kronor till Barncancerfonden och förra årets föreställning resulterade i 5 000 kronor till Barncancerfonden.