Länk till levande orter

Isabelle Axelsson, ordförande i föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel, och Eva Ezim, som är kassör i föreningen, har många projekt på gång för en levande bygd. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

ÖRBYHUS Tillsammans är ledordet för föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel, ÖTV. Ordförande Isabelle Axelsson, som bor i Örbyhus, brinner för bygdeutveckling och vill underlätta för medborgare att engagera sig.

– Utveckla ÖTV är en paraplyorganisation med syfte att verka för orternas utveckling. Vi har visionen och kommunen ska stödja utvecklingen, säger Isabelle Axelsson.

För dagen träffas Isabelle Axelsson och Eva Ezim, kassör i ÖTV, i deras lokal på Vendelvägen i Örbyhus innan det det är dags för Tillsammanscafé.

Kaféet är ett samarbete med Hyresgästföreningen och i förra veckan var det sista gången man träffades på biblioteket i Örbyhus. I fortsättningen är det Vendelbadets cafeteria som blir mötesplats.

– Tillsammanskaféerna är uppskattade, och vi träffas på tisdagar med start klockan 15, säger Eva Ezim.

– Vi saknar en allmän mötesplats i Örbyhus och vi är på gång och ska söka Leaderstöd till en publik mötesplats, typ Folkets hus eller bygdegård, säger Isabelle Axelsson.

Föreningen jobbar också för en hållbar utveckling och att främja lokal ekonomi genom att handla lokalt. Utveckla ÖTV verkar även som en länk mellan kommun och medborgare, samtidigt som de driver flera projekt. Bland annat har föreningen jobbat med en lekpark på Kvarnvägen i Örbyhus.

– Vi fixar och fräschar upp vissa lekområden, det går inte att vänta på att kommunen ska göra allt. Vi har två fina lekplatser och kommunen kontaktar oss när något är på gång, säger Isabelle Axelsson.

Hon berättar att de har regelbunden kontakt med kommunen och fyra gånger per år arrangerar föreningen kvartalsfika. Då träffas politiker och medborgare över en fika och diskuterar vad man vill göra för orterna.

Möten mellan människor går som en röd tråd genom ÖTV:s verksamhet och föreningen ser till att det händer något. Ett exempel är visionspromenader och närmast på tur är Tobo.

– Här i Örbyhus driver vi exempelvis en idé om en park vid tågstationen. Den som vill är välkommen att höra av sig till oss för en visionspromenad där man bor.

Isabelle Axelsson berättar att de jobbar med fyra olika verksamhetsområden – infrastruktur och skönhet, natur, kultur och turism, integration samt Ung i ÖTV.

Under förra året fick föreningen 300  000 kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MCUF, till projektet Ung och ingenting.

Unga som vill förverkliga idéer ska få stöd på olika sätt.

– Det riktar sig till både unga och vuxna och föreningar kan söka upp till 10 000 kronor utan krav på redovisning, säger Isabelle Axelsson och fortsätter:

– Vi har även fått medel från Leader Upplandsbygd till en förstudie om att tillgängliggöra naturområdet mellan Örbyhus och Tegelsmorasjön.

På frågan vad som fick Isabelle Axelsson att engagera sig i bygden blir svaret:

– När jag vara 15 år flyttade jag till Uppsala för att studera, och 2013 flyttade jag tillbaka till Örbyhus. Då hade jag fått perspektiv och såg på orten med lite nya ögon. Dessutom har jag pluggat samhällsplanering, och det gör jag fortfarande.

Eva Ezim, som har rötterna i Vendel, har liknande erfarenhet.

– Under många år bodde jag i Göteborg, och jag har även bott utomlands. Det gör att man ser på bygden med andra perspektiv.

Det är dags att gå vidare till dagens Tillsammanscafé där Alex Bengtsson, från Knivsta, ska berätta om ett nytt riksförbund.

– Tillsammansskapet är nybildat och blev förbund först i januari i år. Det finns cirka 37 medlemsgrupper i landet, säger Alex Bengtsson som är ordförande i förbundet.

Alex Bengtsson är också med i nätverket Tillsammans för Knivsta och han berättar att alla grupper är självständiga och kämpar där de bor.

– Ett mer demokratiskt och jämlikt samhälle kan bara växa fram underifrån och man börjar där man bor. Då måste vi vara organiserade och ta ansvar för det samhälle vi har tillsammans, säger Alex Bengtsson.

Med på kafét är även Dick Carlberg samordnare för tillsammansgruppen Örbyhus-Tierp.

– Vi har dragit igång kampanjen rädda nattjourerna i Tierp och Östhammar. Vården är den största politiska frågan nu. Det pågår en nedmontering av lokalsamhället som vi vill råda bot på och det handlar om demokrati, säger Dick Carlberg.

Arbetet med att utveckla, och inte avveckla, de mindre orterna fortsätter och Isabelle Axelsson är lite av spindeln i nätet.

– Vår roll är att underlätta för människor att engagera sig, säger hon.

Rose-Marie Eriksson