Ny tävlingsbåt till unga seglare

Bakre raden från vänster Sakarias Petersson, Marta Loboda, Saga Petersson, Peter Loboda, Simon Arnestrand och Ivan Loboda. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

ÖREGRUND Den gångna helgen reste några medlemmar ur Öregrunds Båtklubbs seglingssektion till Göteborg för att hämta hem en ny segelbåt avsedd för klubbens juniorer. Nyinköpet ingår i seglingssektionens pågående satsning på sin ungdomsverksamhet.

Båten i fråga är av modellen RS Feva och passar både för både träning och tävling. I måndags kväll samlades två ledare och fyra ungdomar från ungdomssektionen på båtklubben för att lasta av seglingssektionens nya båt.

Det ljusblå plastskrovet väger endast 63 kilo och den lilla gruppen kan utan svårigheter lyfta ner det från biltaket. Båten ska nu ligga under en presenning i väntan på att seglingssäsongen ska dra igång.

– Vår årligen återkommande seglarskola startar den sista fredagen i maj och sedan träffas vi varje fredag hela sommaren, berättar ungdomsledare Sakarias Petersson.

Den nya båten behöver dock med största sannolikhet inte vänta så länge som till slutet av maj på att komma i sjön. Simon Arnestrand och Ivan Loboda, båda 13 år, längtar efter att inviga den.

I sommar ska de och klubbkamrater i deras ålder få pröva på att starta i större tävlingar än de är vana vid. De har tidigare deltagit i en prova-på-segling med en lånad Feva, men annars har de mest tävlat KM med optimistjolle samt ingått i besättningen på de större båtarna.

– Nu när vi har Fevan kan vi satsa både på Upplandscupen och junior-VM, säger Sakarias Petersson.

Simon Arnestrand tycker att RS Fevan är en rolig och fartfylld båt att segla.

– Eftersom den är så snabb och lätt måste man vara med hela tiden för att den inte ska välta, förklarar han.

RS Fevan är en tvåmannabåt för juniorer som rekommenderas av Svenska Seglarförbundet som både tävlings- och träningsbåt.

– Man kan säga att den fungerar som en övergång mellan optimistjolle och större tävlingsbåtar, förklarar Sakarias Petersson.

Marta Loboda och Saga Petersson är 11 år och kommer att segla optimistjolle ytterligare en sommar. Det är roligt tycker de men det är trist att man sitter ensam i optimisten.

Utöver den nya båten ingår i Seglingssektionens satsning på ungdomsverksamheten även seglarskola, kollo och Lilla KM. Det sistnämnda är ett klubbmästerskap endast för juniorer i optimistjolle.

Seglingssektionen i Öregrunds Båtklubb hoppas på och välkomnar nya medlemmar som vill vara med i seglargemenskapen där glädje och säkerhet är viktiga beståndsdelar.

– Vi vill att båtlivet här i Öregrund ska leva vidare och vi tycker att det är viktigt för våra unga att lära sig sjövett och att de med de kunskaper de får här kan få möjlighet att njuta av livet på sjön, säger Sakarias Petersson.

Maria Loboda