Vill få fler att #vågafråga

Josefin Heed är ordförande för arbetsgruppen som jobbar för att stärka ungas deltagande i landsbygdsutvecklingen.Foto: Malena Olsson/arkiv
Textstorlek:

​Flera undersökningar visar att det finns ett stort intresse bland dagens unga att engagera sig i samhällsfrågor och organisationer. Trots det finns det en debatt om lata och curlade ungdomar. Den uppfattningen är helt felaktig, enligt Landsbygdsnätverket, som nu lanserar en satsning under hashtagen #vågafråga.

Landsbygdsnätverket består av närmare 100 medlemsorganisationer plus landets leadergrupper. En av arbetsgrupperna inom nätverket arbetar för att stärka ungas deltagande i landsbygdsutvecklingen.

Ordförande för gruppen är Josefin Heed från riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

– Det är dags att valberedningar och styrelseledamöter börjar vidga sina vyer. Mätning efter mätning visar att det finns massor av unga som vill engagera sig men ingen ställer frågan. Därför lanserar vi nu en satsning under hashtagen #vågafråga som handlar om just det – att våga fråga andra än den typ av människor som redan sitter i styrelsen, säger Josefin Heed, i ett pressmeddelande.

Dagens ungdomar och unga vuxna är vana att vara delaktiga i familjens beslut. Mycket mer än vad den tidigare generationen hade möjlighet till flera decennier tillbaka.

Josefin Heed menar att vi inte kan tänka gammalt om nytt utan måste ta tillvara och se våra ungdomars styrka och släppa in dem vid borden där besluten tas, istället för att enbart se dem som krävande.

Enligt ungdomsbarometern (2016) instämmer 91 procent av ungdomarna i åldern 15–24 år helt eller delvis i påståendet att de ”har stora möjligheter att påverka sin egen framtid”.

Som ett första steg i arbetet med att bredda föreningslivets styrelser och få fler att #vågafråga så har Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Unga i landsbygds-utveckling tagit fram en kort animerad film som går att se på Landsbygdsnätverkets youtubekanal.

Malena Olsson