Buffelsläpp lockar många

Springglada bufflar med sikte på de öppna hagarna vid Ängsholmens gård i Harbo. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

HARBO Kosläpp har blivit rena folkfesten, och det gäller även buffelsläpp. Nyligen slog Pontus Elvingsson med familj upp dörren till stallet där startklara vattenbufflar väntade.

En strid ström av besökare ville se buffelsläpp, fika, umgås och kanske handla i gårdsbutiken. Ängsholmens gård är den första gården i Norden som tillverkar mejeriprodukter av buffelmjölk.

– Nu har vi halloumi och buffelfärs, men vi kommer inte att ha någon buffelmozzarella i sommar. När bufflarna så småningom kalvar får kalvarna mjölken istället, säger Linda Elvingsson som sköter hantverket i gårdsmejeriet.

Men ost- och mozzarellatillverkningen kommer att fortsätta, och man planerar också att effektivisera tillverkningen.

– Ostproduktionen tar otroligt mycket tid, och vi planerar att köpa in någon maskin. Men det blir ett hantverk även fortsättningsvis, säger Linda Elvingsson.

Hon berättar att de även sålt bufflar till Norge som nu fått sin första buffeluppsättning.

Bufflar är också riktiga naturvårdare och har länge använts som betesdjur i olika restaureringsprojekt av våtmarker.

Linda Elvingsson menar att med fler vattenbufflar som betesdjur runt igenväxta sjöar i Uppland skulle både fågelliv och den biologiska mångfalden gynnas. Dessutom till en rimlig kostnads för samhället.

– Vi har hägnat fler hagar i Sörsjön där de kan beta vass och andra våtmarksväxter, säger Pontus Elvingsson som gärna har närkontakt med bufflarna.

Djuren är respektingivande men samtidigt mycket vänliga. De beskrivs som hänsynsfulla och närmar sig försiktigt i kontakten med sin skötare.

De gillar att bli kliade och några bufflar lät sig villigt klappas av besökarna, dock med stängslet emellan.

– Är du snäll och hänsynsfull mot en buffel är den jättefin tillbaka, säger Linda Elvingsson.

Det är dags att släppa ut djuren inför en förväntansfull publik. Pontus Elvingsson låter de springa ut i omgångar och störst går först, sen följer de årsgamla bufflarna. En del tar det lugnt medan andra sätter fart direkt.

– Ingen av de yngre bufflarna har gått på el förut, så det är lite nervöst, säger Pontus Elvingsson.

De flesta verkar dock ha fattat vad det handlar om och håller sig på rätt sida om stängslet.

Rose-Marie Eriksson