Evenemang 5–11 maj

Textstorlek:

Uppsala

Premiär för Ensam bland andra på Uppsala stadsteaters scen Ettan i morgon lördag kl. 18. Teaterns ungdomsensemble ger ensamheten ett ansikte och en röst på scen. Löwensköldska ringen spelas på stora scenen. Föreställningen gestaltar hela romansviten som Selma Lagerlöf författade på 1920-talet. Med bland andra Anna Carlson och Lolo Elwin i rollerna. På Lilla scenen ges Krig på fjärde våningen, som är en absurd, rolig och annorlunda historia om hur krig alltid på ett eller annat sätt fråntar civilbefolkningen dess rättigheter.

Sannex spelar upp till dans i Fyris park i kväll fredag kl. 21-01.

Lions vårmarknad vid Sävja kulturcentrum på lördag kl. 11-15. Loppis, lotterier, chokladhjul, ansiktsmålning och servering. Utdelning av ungdomsledarstipendium.

Almunge kyrkokör och Linnékvintetten ger konsert i Almunge kyrka på lördag kl. 16.

Om blommor och bin på Biotopia lördag och söndag kl. 11-17. Titta närmare på Upplands flora. Här finns 16 olika orkidéer att upptäcka. Biotopia tipsar om var de finns. Lär dig också mer om pollinerare och hur man kan hjälpa dem med mat och bostad.

Livet längs vägen. Gudstjänst i Viksta kyrka på söndag kl. 18. Viksta kyrkokör medverkar.

Augustprisnominerade författaren Charlotta von Zweigbergk kommer till Gottsundabiblioteket och berättar om sin nya bok Fattigfällan på måndag kl. 19. En bok om ekonomi, sociala skyddsnät och Sverige i dag.

Bror Hjorths hus visar originalillustrationer av barnboksskaparen Anna Höglund fram till 28 maj.

Jag, Linné och våra samtal. Konstnären och illustratören Teresa Rooth visar bilder inspirerade av naturen och av Linné på Linnés Hammarby. Öppet fredag-söndag kl. 11-17.

Knivsta

I kväll fredag är det bingospel för hela slanten i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Välfyllda planthyllor och uppdukad kafémeny på Näsets Gröna, Södra Ekhamn, i morgon lördag kl. 12-16.

För din säkerhet! Försvarsutbildarna håller en informationsdag i Tilassalen, kommunhuset, på söndag kl. 9-16.30. Lär dig mer om vad du kan göra för att klara dig och din familj vid en kris i samhället – och hur du redan i dag kan förbereda dig.

Friluftsfrämjandet arrangerar Främjardagen i Hjälmsta, Långhundra, på söndag kl. 10-12. Aktivitetsspår, skogsbingo, tipspromenad och korvgrillning.

Taizémässa i Lagga kyrka på söndag kl. 18. Enkelt kyrkkaffe.

Heby

Fokus bio Östervåla visar Dröm vidare på söndag kl. 18.

Vårfåglar vid Kalvnäset. Följ med till naturreservatet Kalvnäset för att lyssna på vårens fåglar tillsammans med Lars Gustavsson i morgon lördag kl. 9. Naturskyddsföreningen Heby och Gröna Kunskapshuset arrangerar.

Panikteatern ger Två systrar och en begravning i Enåkers bygdegård på lördag kl. 19. Kaffepaus.

Musikgruppen Vi-5 uppträder på Mötesplatsen för seniorer i Heby kommun. Sånger och visor till nyckelharpa, dragspel och gitarr. På tisdag kl. 11 är de på Kvarngatan 6 i Tärnsjö och kl. 13.30 på Torget 6A, Heby.

Språkkafé i Västerlövsta församlingshem torsdagar kl. 17-19. Träna svenska, fika och träffa nya vänner.

Heby Tegelbruksmuseum visar måleri av Gunnel Lindberg och alster av konstnärsparet Sonja Petterson och ÅC Danell. Museet är öppet lördagar och söndagar klockan 12-16.

Enköping-Håbo 

Dragspelsklubben bjuder på allsång till kända låtar och samtidigt fika på Kafé Malin, Enköping, i dag fredag kl. 14.

Vårstart i Kasern, Kungs-Husby, mitt emot kvarnen i morgon lördag kl. 12–16. Nytt för hem och trädgård, kaffe och spelman vid lämpligt väder.

Miljömäss för stora och små i Kyrkcentrum, Bålsta, på söndag kl. 11. Så egna frön. Församlingens barnkörer medverkar.

Barnloppis med kläder, leksaker, vagnar, cyklar med mera på söndag kl. 10–14 på Långgatan 38, Enköping.

Mora Träsk – en svettig och rolig underhållning på Idrottshuset nu på söndag kl. 16.30.

Föreläsare Bo Lindberg, läkare och erfaren släktforskare, kommer till Enköpings bibliotek och berättar om sjukdomar och sjukdomsnamn man stöter på vid släktforskning. Han är på plats på tisdag kl. 20.

Onsdagsvandring för daglediga. Samling kl. 9 vid Bachohallen. Ta med en ordentlig ryggsäck med fika.

Sopplunch med smörgås och kaffe och kaka i Mariarummet, Kyrkans hus, på torsdag kl. 12.30. Lunchbön kl. 12.15 för de som önskar.

Elevutställning, projekt Stadshotellsgropen. Westerlundska gymnasiet ställer ut på Enköpings bibliotek den 10–31 maj.

Bodyscape. Samlingsutställning med bildkonst, textila verk och skulpturer visas på Konsthallen. Medverkande konstnärer är Elisabeth Bucht, Stina Wollter, Nino Ramsby med flera. Utställningen pågår till 14 maj.

Eva och Elin Sundström, mor och dotter, ställer ut keramik och textil på Alsta trädgårdar. Utställningen pågår fram till 14 maj.

Tierp/Älvkarleby

Öppet hus för daglediga vuxna på Nathanaelgården i dag fredag kl. 10-12.

En dag i pelargonens tecken. Öppet hus för alla pelargonälskare på biblioteket i Skutskär i morgon lördag kl. 12. Sticklingar och fika med olika pelargonkakor till försäljning.

Följ med på en vandring längs Upplandsleden, från Älvkarleby till Långhäll (7 km), nu på lördag. Samling vid Älvkarleby station kl. 11.10. Medtag matsäck.

Öppet i Tobo bruksmuseum lördag kl. 11-16.

Vårkonsert i Borgenkyrkan, Tierp, på söndag kl. 18. Elisabeth Jörtsö, Conny Holmgren och Tierps Manskör medverkar.

Prova på att fiska vid Skutskärsbadet på tisdag kl. 17-19. Medtag eget spö, begränsat antal finns att låna. Korvgrillning.

Kvartalsfika i Tobo Folkan på måndag kl. 19. För boende i Örbyhus, Tobo, Vendel. Ett tillfälle för medborgare och politiker att mötas över en fika.

Välkommen till handarbete, gemenskap och fika i Tierpsgården, Kyrkbyn, på torsdag kl. 12.

Östhammar

Humor, allvar och soppa. Teater Roslagen ger soppteatern Änglasoppa i Folkets Hus i Hargshamn i kväll fredag kl. 19 samt lördag och söndag kl. 14. Serveras med enklare soppa och dryck.

Växtbytardag i Ramhälls bygdegård i morgon lördag kl. 12-15.

Kom och byt växter med varandra. Fikaservering.

Håll i gång i skogen. Spring tillsammans med Östhammars friidrott i elljusspåret onsdag kl. 18.30. Alla kan vara med. Pris till alla barn och ungdomar som springer minst tre gånger. Anmälan från klockan 18. Även 10 maj.

”Musik från jazzens guldålder”. Musikkafé i Gräsö församlingshem på torsdag kl. 18.30. Trio con Fuse och Håkan Sundin, flöjt/sax, medverkar. Svängiga låtar av Oscar Peterson, Quincy Jones med flera på repertoaren.

Änglar finns de? Sonja Sylvén från Österbybruk ställer ut sina målningar i Kyrkans hus i Öregrund. Utställningen pågår fram till 28 maj.