”Målet är att öppna till hösten”

”Vi har bara fått positiv respons från alla håll”, säger Fredrik Öhlund, Kultur och fritid, och syftar på satsningen med Fritidsbanken. Foto: Malena 0lsson
Textstorlek:

TIERP Till hösten öppnar Fritidsbanken i den nyreno-verade Vegahallen. Men för att starta krävs ett stort upplag av sport- och fritidsprylar för olika säsonger. Kommunen tar under våren och sommaren Tierpsborna till hjälp att samla in begagnad utrustning.

Tierp och Uppsala står näst på tur att öppna fritidsbank i länet. Först ut var Örsundsbro, där idrottsföreningen Lagunda AIK driver verksamheten. Och ambitionen är att de ska bli fler.

I höstas fick Upplands idrottsförbund 920 000 kronor i bidrag från Region Uppland för att för-söka etablera fritidsbanker i länets alla kommuner.

Fritidsbanken kan jämföras med ett bibliotek där man istället för böcker lånar idrotts- och fritidsutrustning helt kostnadsfritt under en begränsad tid. Konceptet startade i Värmland 2013 och har i dag spridit sig till 32 orter i Sverige.

I Tierps kommun har idén legat och grott under en längre tid. Men det var först när en politisk motion om ett idrottsbibliotek kom för drygt ett år sedan som det började hända något.

– Frågan kom på oss att ut-reda, säger Fredrik Öhlund, administrativ assistent på Kultur och fritid.

I och med den pågående utbyggnaden av Vegavallen såg man möjligheten att förlägga utlåningen dit.

– Tanken har tidigare stupat på att vi inte har haft någon lokal att förvara allt i, förklarar fritids-intendent Gunilla Ström.

I april drog så insamlingskampanjen igång. Vi fyra tillfällen har Tierpsborna kunnat komma och skänka sina urväxta och begagnade sport- och fritidsprylar på biblioteket.

– Jättefina grejer har kommit in! Hittills är det mycket skridskor, skidor, puckar, klubbar och bollar. Vi kan ta emot hur mycket som helst. Målet är att ha klassuppsättningar med bland annat skridskor, säger Fredrik Öhlund, som hoppas att lagret även fylls på med utrustning för fritidsaktiviteter framöver.

Man tar tacksamt emot allt från tält och fiskespön till frisbees, flytvästar och gåstavar.

För att vara en del av Fritidsbankskonceptet krävs att tre kriterier är uppfyllda; allt är gratis, alla får låna och fokus på miljö.

– Nu får alla råd att idrotta. Här finns också möjlighet att prova på innan man köper dyra saker. Eller kanske man bara vill åka skidor en gång om året, funderar Fredrik Öhlund.

Han upplyser vidare om att insamlingen fortsätter under våren och sommaren.

– Vi kommer att sätta upp nya datum. Och om tiderna inte passar är det bara att ringa till oss och titta förbi en annan dag.

Malena Olsson