Ny guidebok med naturnära utflyktsmål

Nu är det är bara att packa matsäcken och ge sig ut på upptäcksfärd. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Med den nya natur- och utflyktsguiden ska det bli enklare att planera färden till utvalda smultronställen i Tierps kommun. 
Det hoppas fritidsintendent Gunilla Ström, initiativtagare till broschyren som tipsar om allt från naturreservat och havsbad till slott och vallonbruk. 

 

Lägligt till vårsäsongen är den klar. Den nya natur- och utflyktsguiden är tryckt i femtusen exemplar och delas från början av maj ut på bland annat badhusen, biblioteken, kommunhuset.

Till sommaren kommer den även att vara tillgänglig vid campingplatser och turistattraktioner.

Broschyren rymmer 24 besöksmål från Vendelsjön i söder till Björns skärgård i norr. Däremellan går turen bland annat till ett vikingatida landskap i Grönlundsbacken, fåglarnas paradis Ledskär samt till strandängar och bad i Slada hamn.

Varje plats har en egen karta och en vägbeskrivning. Tips på sevärdheter på väg till själva slutpunkten anges också, med tanken att vandringen ska vara en del av upplevelsen.

Idéen att ta fram en guide med natursköna områden i Tierps kommun väcktes av fritidsintendent Gunilla Ström.

– Det har saknats en samlad karta och guide över kommunen. Vi har sen tidigare broschyrer med enskilda smultronställen i samarbete med Upplandsstiftelsen. Men det här är första gången vi gör något så omfattande. Vi ville ha en helhet, säger Gunilla Ström och förklarar att handboken riktar sig till såväl vana som ovana gäster i naturen.

Platserna har valts ut i samråd med Hållnäsförfattaren Staffan Söderlund, som har gett ut flertalet böcker om vandringsturer och utflyktsmål i Sverige. Han har även skrivit texterna och fotograferat bilderna i guiden.

– Det var svårt att gallra. Men vi har utgått från ställen där det finns informationsskyltar. Sedan ville ha en variation, med något som passar unga och gamla, säger Gunilla Ström.

Staffan Söderlund berättar att de i urvalet har prioriterat platser med parkering och möjlighet till promenad. Han tycker att det har varit ett roligt uppdrag och trevligt att upptäcka både gamla och nya guldkorn i hemkommunen.

– Många hade jag besökt förr men en del var nya för mig, som till exempel Bredforsen. Det är en härlig plats när det forsar på våren.

Bland sina personliga favoriter lyfter han fram Rödhäll, som är lättillgängligt med spännande klippor och milsvid utsikt, och Bondskärets strandängar där det finns gott om orkidén Adam och Eva.

Från idé till färdigtryckt har guiden tagit ett och ett halvt år att göra.

– Vi började skissa förslag 2015, men sen tog det sin tid eftersom vi ville ta bilder på sommarhalvåret, säger Tierpsbon Gunilla Ström och betonar att det givetvis finns många andra fina platser i kommunen, utöver de tjugotalet som står omnämnda.

– Det här är ett smakprov. Förhoppningen är att den kan ge inspiration till att leta vidare på egen hand.

Ytterligare ett drömprojekt finns på fritidsintendentens önskelista. På sikt vill hon att de gör en cykelkarta med förslag på olika dagsetapper i kommunen.

Malena Olsson

 

FAKTA Naturområden i Tierp

Naturen i Tierp är mycket omväxlande. Här möts norr och söder, öster och väster. De stora slätterna i söder kontrasterar mot det småbrutna och ålderdomliga landskapet på Hållnäs. Kusten är flack och landhöjningen ger hela tiden kustlinjen ett nytt utseende.

Trots utdikning finns stora myrar som Florarna. Marken är kalkrik vilket överallt ger en speciell flora där guckusko och andra orkidéer är vanliga.

Källa: Tierps kommun