Ny tjänst och lovligt kul

Maria Broman framför utlåningsdisken på Östhammars bibliotek. I bakgrunden syns bibliotekarie Kristian Krantz. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

ÖSTHAMMAR Tillsammans med föreningslivet har kultur- och fritidsförvaltningen i Östhammar satt ihop ett sommarlovsprogram med gratis aktiviteter för barn och unga. Nytt för i år är att kommunens fem folkbibliotek deltar. Nyanställda bibliotekarien Maria Broman är ansvarig för bibliotekens programpunkter.

Maria Broman från Tegelsmora utanför Örbyhus är sedan februari i år anställd som bibliotekarie med programansvar för biblioteken i Östhammars kommun.

–  Marias tjänst är ny, och inkluderar, utöver gängse bibliotekariesysslor, även ett ansvar för att det anordnas programverksamhet på kommunens samtliga bibliotek, säger Magnus Åberg, bibliotekschef för folkbiblioteken i Östhammars kommun.

Magnus Åberg berättar att programverksamheten kan variera från barnteatrar till författarföreläsningar, från politiska paneldebatter till tävlingar i legobygge.

– Bibliotekarien med programansvar ställer samman biblioteksprogrammen för varje termin, och det är till Maria som både invånare och externa aktörer man kan höra av sig till för att föreslå evenemang till kommunens bibliotek, säger Magnus Åberg.

Tidigt i våras frågade Lisa Karm Togo, evenemangs- och kommunikationsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen, om biblioteken hade möjlighet att bidra med några programpunkter till Sommarlov 2017. Ansvarig från förvaltningen är även Sanna Hansson som är barn- och ungdomssamordnare.

Sommarlov 2017 riktar sig främst till barn mellan 6 och 15 år och erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter bland annat med syftet att främja möten över sociala gränser. Från bibliotekens sida var erbjudandet välkommet och Maria Broman har med god hjälp av övriga bibliotekarier arrangerat ett antal aktiviteter som kommer att ges på folkbiblioteken i kommunen.

– Vårt deltagande är viktigt bland annat för de barn som inte har möjlighet att resa bort på sommarlovet, säger Maria Broman och fortsätter:

– Aktiviteterna som vi erbjuder här på biblioteken kompletterar och utgör ett alternativ till de övriga programpunkterna som ingår i Sommarlov 2017.

Enligt Barbro Grähs som är ansvarig för den dagliga verksamheten på biblioteken i Öregrund och Östhammar är folkbibliotekens deltagande även en möjlighet för dem att presenta bredden i sin verksamhet

– Här finns mycket mer att göra än vad många kanske tror, säger Barbro Grähs.

På programmet står slöjdpyssel i naturmaterial under ledning av Sara Hildebrandt från Alunda. Sara är utbildad slöjdhandledare vid Upplandsmuseet och har gedigen erfarenhet av att slöjda tillsammans med barn.

– Vi kommer att bygga oroar vilket är en slags takkronor som man förr tillverkade av till exempel halm, snäckor och torkade bär, berättar Sara Hildebrandt.

Oroarna hängdes i dörrposter eller över barnens sängar för att driva bort onda andar. Sara Hildebrandt hälsar att både barn och vuxna är varmt välkomna att delta.

– Ofta blir det bäst när barn och vuxna slöjdar tillsammans.

Aktiviteten kommer att finnas på samtliga bibliotek.

– Till Öregrund och Östhammar kommer illustratören Oskar Jonsson för att måla fiskar i akvarell tillsammans med barnen, berättar Maria Broman.

Vidare ska animatören Johan Fröjd hålla två föreläsningar i datoranimering. Johan Fröjd har arbetat med storfilmer som bland annat Avatar och The Hobbit och föreläsningarna kommer att äga rum på biblioteken i Gimo och Östhammar.

Sommarprogrammet är färdigt och Maria Broman är i full färd med att planera höstens aktiviteter på biblioteken. Barnteatrar, författarbesök, föreläsningar samt en hel del nyheter ska bokas in och marknadsföras.

– Det blir en spännande höst för både barn och vuxna, avslutar Maria Broman.

Maria Loboda