SM med allt inom skog

Från vänster; Rikard Pettersson, Husby-Långhundra, Josef Gustafsson, Hållnäs, och Olliver Wernestad, Lillkyrka, tävlade för Jällagymnasiet i skol-SM. Olliver kvalificerade sig till finalen och hamnade där på en fin femteplats. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

JÄLLA/UPPSALA I helgen avgjordes den 35:e upplagan av SM i skog vid Jällagymnasiet utanför Uppsala. Tävlingsdeltagarna fick bland annat visa sina talanger i kubering, plantering och röjning.

SM i skog är en tävling i praktisk färdighet och teoretisk kunskap för landets skogsintresserade. Mästerskapet genomförs i två klasser; skolklassen och SM-klassen, som är öppen för alla.

I skolklassen ställer varje naturbruksgymnasium upp med tre tävlande. Förbundet Skog och ungdom arrangerar evenemanget, som har ägt rum varje år sedan 1982.

– SM är en tävling som har med allt inom skog att göra. Syftet är att stimulera de som jobbar i skogen och att öka kunskapen om skog- och skogsskötsel, berättar förbundssekreterare Lena Ström, som håller i trådarna inför och under tävlingen.

I årets kamp deltog nio skolor med sammanlagt 28 elever medan nästan lika många fanns på startlistan i den öppna klassen. Jällagymnasiet representerades av Rikard Pettersson, Josef Gustafsson och Olliver Wernestad, som alla går på skogsbruksprogrammet med sikte på att bli skogsmaskinförare.

– Det här är en kul grej, även om det är många moment som jag inte har varit inne på i skolan, säger Rikard Pettersson, som går i årskurs 1 medan lagkompisarna pluggar andra året.

Trion har precis avverkat en av tävlingens tio grenar. Den handlade om virkesmätning och gick ut på att klassa fem olika timmerstockar enligt nationella instruktioner. De ska vidare visa sina kunskaper i bland annat motorsågning, precisionsfällning och naturvårdshänsyn.

Intresset för SM har varit konstant genom åren. Men enligt Lena Ström finns ett behov av att locka fler unga till skogsutbildningar.

– Skogsföretagen är nervösa i dag. Arbetskraft behövs inom skogsnäringen och det är för få som utbildar sig, förklarar hon.

Tävlingsledare Magnus Holt är programrektor på Jällagymnasiet. Han berättar att det har varit en mindre svacka men att skolan nu ligger ganska jämnt med tio nya elever på skogsbruksprogrammet varje år. Och ofta väntar arbete efter examen.

– De flesta går ut och har jobb direkt. Entreprenören får skola dem till yrkesmän på plats, säger Magnus Holt.

Olliver Wernestad kvalificerade sig till lördagens finalheat och slutade där på femteplats. Vinnande lag i skol-klassen, Ljusdals naturbruksgymnasium, får tävla för Sverige i skogs-EM 2018.

Malena Olsson

 

Fakta
Skog och ungdom

En rikstäckande ungdomsorganisation för alla som är intresserade av skogen som resurs.

Har funnits sedan 1960 och är sedan 1979 ett eget riksförbund.

Ideella krafter ordnar med verksamhet i avdelningar runt om i landet.

Förbundet vill väcka intresse för skogens alla världen, som till exempel fiske och fiskevård, friluftsliv och allemansrätten.

Källa: Skog och ungdom