Tradition rullar vidare

Birgitta Fredriksson, IOGT-NTO i Örsundsbro, och Martin Petterson, IOGT-NTO i Vattholma, i arrangörsstaben hoppas på ett välbesökt familjerally. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

RANSTA/ÖRSUNDSBRO I fjol återupptogs en gammal aktivitet av Motorförarnas helnykterhetsförbunds lokalavdelningar i Uppsala och Enköping. Familjerallyt var tillbaka och det för att stanna. Traditionen rullar vidare i år med avfärd på Kristi himmelfärdsdag.

Familjerally är en anrik tradition inom MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund. I Uppsalas lokalavdelning var evenemanget ett årligt återkommande inslag från 1940-talet, gissar Almungebon och den tidigare styrelsemedlemmen Martin Petterson.

– Men efter många år upphörde tyvärr traditionen. Det kan ha varit någon gång på 1970-talet, säger Martin Petterson, som förra året väckte nytt liv i det vilande arrangemanget.

Han satt då som vice ordförande i föreningen och tyckte att något borde göras för att locka nya och gärna yngre medlemmar till verksamheten.

– Man måste inspirera nya och motivera befintliga medlemmar att vara kvar. Utan aktiviteter dör man ut till slut.

Planeringen för ett familjerally på Folknykterhetens dag, som infaller på Kristi himmelfärdsdag, drog igång. För att få ihop fler funktionärer kontaktades MHF Enköping, som var med på noterna. Start och målgång förlades vid IOGT-lokalen Lilla Ransta i Örsundsbro. När nöjda deltagare önskade en fortsättning tvekade inte arrangörerna.

Nu finslipar man detaljerna inför årets familje- och trivseltur, som har en lite annan bansträckning än i fjol. Men liksom då går färden ut på landsbygden, vid sidan av de större vägarna.

– Man åker förbi kyrkor, sjöar och skog, genom vackert natur- och kulturlandskap. Längs sträckan på cirka fyra och en halv mil finns sex kontroller med frågor att besvara, utom på en där det är ett enklare manöverprov som är frivilligt, förklarar Martin Petterson, och avslöjar att den gamla biografen i Örsundsbro, Nysätra kyrka och den lilla sjön Äs puss i Fjärdhundraland är några av sevärdheterna som passeras.

Förra året deltog ett 70-tal personer och förhoppningen är att fler ska hitta hit i år. Såväl vuxna som barn.

– Vi hoppas på dubbelt så många, säger Birgitta Fredriksson.

Hon är ordförande i IOGT-föreningen i Örsundsbro, som i sällskap med IOGT Vattholma också ingår i samarbetet.

Väl i mål väntar kaffe med hembakat fikabröd och prisutdelning. Arrangörerna tror att hela banan kommer att ta drygt två timmar att köra, inklusive alla stopp och möten som dyker upp på vägen.

Martin Petterson vill slutligen betona att familjerallyt inte är någon hastighetstävling.

– Vi har ingen tidtagning, var och en kör i sin takt. Pris får de som har flest rätt på frågorna.

Starten går mellan klockan 10 och 12 på torsdagförmiddagen den 25 maj.

Malena Olsson