Brist på lokala gubbar

Den som väntar på något gott... Om någon vecka kan bären vara klara för plockning gissar jordgubbsodlaren Gustaf Olsson på Fredrikslunds gård. Han odlar även potatis och sparris. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

FREDRIKSLUND/UPPSALA Vårens kylslagna väder i kombination med torka har ställt
till det för jordgubbsodlare i hela landet. Så även för Gustaf Olsson på Fredrikslunds gård, som måste ge ett dystert besked till kunderna inför stundande midsommarhelg.

Det har varit en besvärlig vår, intygar Gustaf Olsson, som troligen inte kommer att ha några jordgubbar klara till midsommar i år.

Annars har han för vana att dra igång säsongen lagom till sommarens högtidsfest.

– Det är väl ett år av femton ungefär som jag inte har bär till midsommar. Frostnätterna har satt sina spår. De rejält kyliga nätterna i mitten av maj kan ha skadat plantorna och då är också risken att bären blir mindre, säger Gustaf Olsson, som driver Fredrikslunds gård, en mil söder om Uppsala.

Den senaste tidens värme har dock drivit på mognadsprocessen och han räknar med att ha de första plockarna på plats om någon vecka.

Gustaf Olsson är jordgubbsodlare sedan drygt tjugofem år tillbaka och han har i dag 4-5 hektar bärodling. I landen samsas två smakrika sorter; Polka och Glima.

– Vi har alltid eftersträvat smak före avkastning. Det är högsta prioritet. Sorter som ger bra avkastning smakar sämre, tycker han.

Med åren har jordgubbarna från Fredrikslund fått många trogna anhängare. Det märks inte minst under säsongspremiären, som i vanliga fall infaller på midsommarafton.

– Kön ringlar lång när vi börjar sälja i tältet ute vid vägen på morgonen. Folk har som tradition att komma hit och de första anländer redan ett par timmar innan vi öppnar. De är rädda att bli utan, säger Gustaf Olsson och ler.

Skördeperioden sträcker sig över cirka fem veckor och under den här tiden mår bärplantorna bra av sol och värme. Regn är inte nödvändigt, enligt jordgubbsodlaren.

– Blir det väldigt torrt är inte det hela världen. När gubbarna är igång så sköter vi hellre bevattningen själva. Regnet kommer inte när man vill.

Vädret har också betydelse när det gäller den fortsatta försäljningen.

– Det är som med glass, blir det en fin sommar säljer vi mer jordgubbar, säger Gustaf Olsson, som inte kommer att gå sysslolös de närmaste veckorna.

Malena Olsson