Dags för sommarens konst

Anders Eklund, kassör i Tierps konstförening, har dubbel anledning att fira ihop med föreningens 70 medlemmar. Samma dag som man invigde årets sommarutställning på biblioteket tilldelades man Tierps kommuns kulturpris som bland annat består av en skulptur. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

TIERP Nu är det premiär för årets sommarutställning i Tierp. Fram till början av augusti kan besökare beundra fjorton lokala konstnärers verk i Konsthallen.
Arrangören, Tierps konstförening, har dubbel anledning att fira eftersom man även fått kommunens kulturpris.

 

I tisdags inleddes den traditionella sommarutställningen i Konsthallen i biblioteket i Tierp. I minst tjugo års tid har Tierps konstförening anordnat utställningen som består av verk av amatörkonstnärer verksamma i eller har någon annan anknytning till kommunen. I år deltar fjorton konstnärer med allt från fotografier till akryl- och oljemålningar samt keramik.

– Jag tycker det är bra standard i år och det är alltid roligt att få se konsten i den här stora ljusa lokalen, säger Anders Eklund som är kassör i Tierps konstförening.

Sammanlagt kan besökarna se 38 verk. Och även om intresset är stort fick samtliga konstnärer som ville delta plats, fast inte med fler än tre konstverk.

– Hittills har vi inte behövt säga nej till någon, men ett år var vi tvingade att begränsa antalet verk till två per deltagare, säger ordföranden Ingrid Larsson.

Tierps konstförening har dubbel anledning att fira i år. Samma dag som sommarutställningen invigdes tilldelades man kommunens kulturpris. Det delas varje år ut som en hedersbetygelse till en enskild eller en grupp.

Konstföreningen får priset för sina insatser för att främja konsten, något som man från kommunens sida beskriver som ovärderligt.

– Det känns väldigt bra att kommunen uppmärksammar och uppskattar det arbete vi lägger ned, säger Anders Eklund som hoppas att fler nu får upp ögonen för föreningen och utställningarna.

I år bestod priset som vanligt av en statyett av upplandskonstnären Erika Galle, som har sin verksamhet i Lövstabruk, och ett diplom.

Kommunen bjöd dessutom på kaffe och tårta i samband med prisutdelningen. Det hann dock inte speciellt många i föreningen med att njuta av eftersom pris-ceremonin bara var en timme före sommarutställningens öppnande.

Tierps konstförening är en aktiv förening som har funnits sedan 1989 med ungefär 70 medlemmar.

Förutom den årliga sommarutställningen anordnar man man även utställningar med enskilda eller grupper av konstnärer. Alltid i Konsthallen i biblioteket.

Den som är intresserad kan besöka utställningen, som har öppet dagligen fram till den 5 augusti då den plockas ned och konstverken lämnas tillbaka till konstnärerna.

Man kan också rösta på sin personliga favorit. Vinnaren tillkännages efter att utställningen avslutats.

Peter Ahlgren