Evenemang 9–15 juni

Textstorlek:

Uppsala

Den första deltävlingen på Swedish beach tour 2017 spelas på Vaksala torg från morgon till kväll fredag till söndag

Musikgudstjänst i Danmarks kyrka på lördag kl. 18. Nordlydkvartetten från Norge medverkar.

Vikingaskola. Var med på aktiviteter med historisk prägel på Gamla Uppsala museum, lördagar och söndag kl. 14.

Skåningarna spelar upp till dans på Fyris park i morgon lördag kl. 20-00.

Friluftsgudstjänst i Torslund, Almunge, på söndag kl. 11. Almunge kyrkokör medverkar.

Söndagsöppet i Karlssongården, Ekeby by i Vänge, söndagar hela sommaren kl. 12.30-16. Se 200-årig väderkvarn, Karlssongården och uthus.

50 år tillsammans. Konstnärsparet Tor-Göran Henriksson och Ulla Fries möts i en gemensam utställning på Uppsala konstmuseum.

Jag, Linné och våra samtal. Konstnären och illustratören Teresa Rooth visar bilder inspirerade av naturen och av Linné på Linnés Hammarby. Öppet fredag-söndag kl. 11-17.

På Upplandsmuseet visas Tro hopp och kärlek, en utställning om sjömanstatueringar. Se 150 tatueringsförlagor från 1920- och 1930-talen, med nautiska stjärnor, fullriggare, exotiska djur med flera motiv.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar Pirates of the Caribbean – Salazar´s revenge på onsdag kl. 17.

Söndagsgudstjänst i Vassunda kyrka den 11 juni kl. 16.

Motorkafé med Knivsta classic cars onsdagar kl. 17.30-20.30 på Ängby park. Mantix underhåller.

Heby

Familjeaktiviteter vid Gröna kunskapshuset, Östa, på söndag kl. 12-16. Grillen är tänd, korvförsäljning och Västerlöfsta biodlarförening är på plats.

Lekmannaledd källdrickning i Olsbo. Gemensam start från Enåkers kyrka på lördag kl. 17.30.

Lekmannaledd källdrickning i Källskogskällan, Huddunge, på lördag kl. 20–21. Gemensam start från Huddunge kyrka kl. 19.30. Medtag kaffekorg.

Västerlövsta kyrkokör över varje tisdagskväll kl. 19-21 i församlingshemmet i Heby under ledning av Margarita Långberg. Den som vill vara med och sjunga är varmt välkommen.

Återbruk. Sanna Ekström visar skulpturer och tavlor gjorda med Paverpol, gamla spetsar och textilier på Östervåla bibliotek. Utställningen pågår fram till 29 juni.

Heby Tegelbruksmuseum visar måleri av Gunnel Lindberg och alster av konstnärsparet Sonja Petterson och ÅC Danell. Museet är öppet lördagar och söndagar klockan 12-16.

Enköping-Håbo 

Loppis, Långgatan 38, i Enköping på lördag kl. 10-14. Fynda kläder, skor, böcker, porslin.

Regementets dag. Ledningsregementet firar tio år som försvarsmaktsgemensamt förband och öppnar grindarna för allmänheten på lördag kl. 10.30–16, Stora torget/Ledningsregementet.

Vernissage i Toras bodar butik och galleri på lördag kl. 11–17. Utställning av Roger Fällman, Bålsta, som visar målningar i olja.

Konstfestival Tingshuset med start på måndag kl. 12–18. Workshops, filmvisning, teater med mera.

Onsdagsvandring för daglediga. Samling kl. 9 vid Bachohallen. Ta med en ordentlig ryggsäck med fika.

Kick-off för Sommarboken som riktar sig till åldrarna 8-12 år och som gillar att läsa och prata om böcker. Biblioteket Enköping på torsdag kl. 13.

Cars and coffee på Mel´s Garage. Spontana bilträffar varje onsdagskväll och lördagsmorgon. I en speciell bilhall säljs enbart klassiska bilar, kafé med dryck, kaffebröd och smörgåsar.

Utställningen Jane Austens värld visas på Skoklosters slott i sommar. Ikoniska kostymer från filmatiseringar av hennes romaner ställs ut.

Tierp/Älvkarleby

Öppet bruk. Masugn, hammarsmedja, skogsbruksmuseet, skolmuseet och arbetarbostad är öppna för besök i Strömsbergs bruk på lördag kl. 12-15. Passa även på att fynda på loppmarknad i Industriminnesparken kl. 10-15.

Sommarkonsert med Erika Enander i Björkbackskyrkan, Örbyhus, i morgon lördag kl. 18. Marit Lundqvist Reyes vid pianot.

Om sommaren den sköna heter konserten hon ger på söndag i Vendels kyrka kl. 18. Här blandar hon svenska visor med favoriter från musikalernas värld.

Brukstur i Karlholm på söndag med samling vid Vita Magasinet kl. 13. Under promenaden genom bruket och fram till skolstugan från 1700-talet presenteras Karlholm förr och nu.

Utställningen La Belle èpoque visas i Lövstabruks herrgård. Se nyuppförda 1800-talsdräkter skapade av Madeleine Eriksson.

Barngrupperna i Vendel-Tegelsmora församling ställer ut teckningar på temat ”Livet” på Café Kyrkbacke i Örbyhus. Utställningen pågår över sommaren.

Östhammar

Poppis drive-in-loppis. Fynda allt mellan himmel och jord på Bakluckan i Norrskedika lördagar kl. 10-14. Matservering.

Vattenskoterevent i Öregrund i morgon lördag med start kl. 11. Ingen anmälan krävs. Tips och råd ges på plats av Johan Eriksson, som är en van vattenskoteråkare.

Mopedutflykt från Morkarla bygdegård på söndag med samling kl. 11. Färden går sedan längs små trevliga vägar mot ett hemligt mål. Medtag matsäck.

Svängiga jazzlåtar och vackra ballader i skärgårdsmiljö. Jazzkafé på Örskär med Håkan Sundin på flöjt/sax, och Anders Bromander vid pianot. Båt avgår från Örskärs sund kl. 18 på torsdag.

Bilbingo på idrottsparken i Österbybruk söndagar kl. 16.

Blått är flått och grönt är skönt är temat för sommarens utställning i SKB:s lokaler. Ett 20-tal medlemmar i Östhammars konstnärsförening visar verk i olika tekniker.

Det eviga möta det förgängliga. Barbro Fagerlind ställer ut i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk. Barbro utforskar och skapar med olika material som textil, metall, elkablar och annat som går att återbruka i nya tankar och uttryck. Utställningen visas fram till den 25 juni.