Lovligt kul med fotboll

”Vi är tre snälla tränare som kommer att vara på plats”, skrattar Noor Ibrahim, i mitten, som leder en av sommarens fotbollsskolor tillsammans med Ali Said, till vänster, och Mohamed Yusuf. De ordnar en av ett 50-tal olika aktiviteter som ingår i satsningen Världens bästa sommarlov! i Tierps kommun. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

TIERP Barn och ungdomar i Tierp med omnejd behöver inte gå sysslolösa i sommar.
Det har  kommunen i samarbete med föreningar och församlingar sett till. Aktiviteterna avlöser varandra och bland annat erbjuds fotbollsskola, under bollskicklig ledning av Noor Ibrahim och hans kompisar.

Bakluckan på Noor Ibrahims bil är fullastad med fotbollar, koner, neonfärgade västar, vattenflaskor och teknikmaterial. Allt nyinköpt för att användas till fotbollsskolan som IOGT-NTO Midnimi kulturförening håller i sommar.

Han är ordförande i föreningen och leder tillsammans med Mohamed Yusuf och Ali Said träningarna som har kört igång på Vegavallens planer den här veckan.

Bidrag har de fått från Tierps kommun, som för andra året siktar på att ge barn och ung-
domar ett lov i världsklass. Under tio veckor varvas allt från teater, judo och dans till friidrott, bad och data i programmet.

Allt är kostnadsfritt och riktar sig till lovlediga elever mellan
6 och 15 år. Aktiviteterna arran-
geras i samarbete med lokala föreningar, organisationer och församlingar.

– Målet med satsningen är att främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika sociala bakgrunder. Vi vill säkerställa att alla barn får ett bra sommarlov, säger Michael Sjölund, kultursekreterare barn och ungdom i Tierps kommun, och betonar att det är långt ifrån alla familjer som har råd att resa bort eller låta barnen gå på läger under lovet.

”Världens bästa sommarlov!” har möjliggjorts av extra medel som utlysts för sommarlovsstöd från regeringen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF).

Noor Ibrahim ser fram emot att lära ut sina bollkunskaper till nybörjare och mer vana lirare
i sommar. Han har stor erfarenhet både av att vara på planen och vid sidan av.

– Jag har spelat fotboll i nästan hela mitt liv. I dag spelar jag mittback i Österlövsta FF, som ligger i division 6. Sedan några år har jag också fotbollsträning för barn,
berättar han.

Träningarna genomförs i IOGT-NTO Midnimis regi, föreningen som Noor Ibrahim bildade 2015.

– Jag hade svårt att komma in i samhället när jag flyttade till Tierp från Småland. Det saknades en samlingsplats, speciellt för alla unga som måste kämpa mot alkohol och droger. Jag startade föreningen och vi fick tillgång till en lokal, säger Noor Ibrahim, som kom till Sverige från Somalia för tio år sedan.

Föreningen har i dag många verksamheter på gång, som till exempel läxhjälp, matlagningskurser, språkkafé och föreläsningar.
Under vintersäsongen, varje fredag och lördag, bjuder de in till fotbollsträning i Aspenskolan.

– Alla är välkomna och vi brukat vara drygt 30 stycken, både somalier, svenskar och chilenare. Fotboll är en bra väg till integration. Det är genom sporten jag har lärt mig språket, förklarar Noor Ibrahim.

Det var barnen som frågade om de inte kunde få börja träna utomhus också. I och med kommunens lovsatsning kunde deras önskan uppfyllas. Tre eftermiddagar i veckan, ända fram till skolan börjar i augusti, är tränartrion på plats.

– Vi kommer att lära ut bollteknik, regler och hur det är att spela i lag, säger Noor Ibrahim, som har en sporre när träningsmotivationen tryter.

Den 1 juli har han anmält ett lag till Valloncupen som spelas vid Ringvallen i Ullfors.

Malena Olsson