Lugnt på TBE-fronten

Hittills i år har inga fall av TBE upptäckts i länet. Antagligen beror det på den torra och kalla våren. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

LÄNET Hittills i år har två fall av TBE inrapporterats i Uppsala län, jämfört med sex förra året. Minskningen kan bero på att fästingarna är mindre aktiva än vanligt och att färre människor vistades i naturen under den kalla våren.

Fram till slutet av juni hade Folkhälsomyndigheten fått in rapporter om två fall av TBE i Uppsala län. En tydlig minskning jämfört med samma period förra året då sex fall rapporterades. Även i Sverige som helhet mer än halverades antalet inrapporterade fall, från 28 år 2016 till 13 i år.

– Framförallt beror det på att våren var kall och att färre människor därför var ute i skog och mark, säger Marika Hjertqvist som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten och fortsätter.

– Det torra vädret har också gjort att fästningarna håller sig närmare marken där det är fuktigare

Nu ska man inte dra allt för stora växlar på statistiken. Det är i semestermånaderna juli och augusti som de flesta fall av TBE upptäcks.

Årligen drabbas runt 250 personer av sjukdomen och man har sett en ökande trend från början av 2000-talet.

Allra vanligast är TBE i kusttrakterna i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Ungefär 70 till 80 procent av alla inrapporterade fall av TBE kommer från de områdena.

Fästingar biter sig sällan fast direkt på kroppen utan kryper omkring och letar efter en bra plats. Det är därför effektivt att kontrollera huden noggrant efter en tur i naturen och/eller duscha.

– Att ha på sig heltäckande kläder när man är ute i skogen är ett bra tips. Vill man undvika TBE är det bäst att vaccinera sig, vilket det aldrig är för sent för.

 Peter Ahlgren