Mycket kultur på liten festival

Laddat för kulturevent. Sven-Ove Wånö och Cecilia Johansson utanför Ekeby bygdegård där en festival i det lilla formatet ska äga rum i junikvällen. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

EKEBY/ALUNDA I kväll fredag, 30 juni, avlöser kulturyttringarna varandra på tre scener i och utanför Ekeby bygdegård. Det är dags för den andra upplagan av Lilla festivalen, som arrangeras av ett musikälskande sällskap.

Att samla lokala krafter som gillar kultur i olika former och att skapa nya scener att framträda på. Det var två bakomliggande faktorer till att Stensunda musik och kulturförening bildades hösten 2016. Deras grundidé är att verka för ett rikt kulturliv.

Bland initiativtagarna fanns den blivande ordföranden, Sven-Ove Wånö, som bor i just Stensunda i Ekeby socken.

– Vi var några stycken som pratade om att det behövdes en mötesplats för musik och andra kulturyttringar här i bygden. Det saknas scener för oss som inte är professionella, säger Sven-Ove Wånö, som bland annat har ett förflutet i punkbandet Rune Strutz på 1970- och 1980-talet.

Numera lirar han främst bas i Gräsligan, ett kompisgäng som åker runt och spelar old time music på äldreboenden och bygdegårdar.

Föreningen har i dag cirka 60 medlemmar, där intresset för kultur är den gemensamma nämnaren.

Förutom månatliga möten har man hunnit åka på en studieresa till Prag och bjudit in till ett par programkvällar. Festivalen i det lilla formatet i Ekeby bygdegård blev årets höjdpunkt.

– Jag var så nervös innan och trodde inte att vi skulle få någon publik. Men det kom runt 250 besökare och blev jättelyckat, säger Sven-Ove Wånö, som snart började planera för en uppföljare.

Det kan vara början på en ny tradition, tror arrangörerna, som nu upprepar succén. I kväll fredag fylls bygdegården åter med musik, poesi, dans, konst och hantverk av lokala förmågor. Evenemanget är i år en del av Östhammars kulturfestival, som kommunen har väckt till liv igen.

Det innebär också att föreningen får mer pengar att röra sig med.

– Vi kan ta ut svängarna lite och utveckla konceptet. Vi har till exempel anlitat en ljudtekniker den här gången, säger Sven-Ove Wånö och berättar att några av gästerna är nya medan andra känns igen från i fjol.

– Cirkus är nytt för i år. Uppsala ungdomscirkus kommer och framför delar av sin tältföreställning. Vidare kommer bland annat konstgruppen på Olandsgården i Alunda att visa sina alster och även keramikern Susanne Wall, fortsätter han.

Poesi, visor, schlager, punk, trallvänlig rock och folkdansuppvisning är andra inslag på tablån. En bred och blandad repertoar, precis som arrangörerna strävar efter.

Man har även fångat upp temat för Östhammars kulturfestival; Min berättelse.

– Vi låter temat gå som en röd tråd genom programmet. Alla som uppträder kommer att presentera en berättelse, förklarar Sven-Ove Wånö.

Aftonen inleds med allsång.

– Det är ett bra sätt att värma upp publiken och få igång stämningen, säger föreningens kassör, Cecilia Johansson, ibland kallad ”den sjungande barnmorskan”.

Hon är uppväxt i en musikfamilj, med en far och mor i dansbandssvängen, och har alltid älskat att stå på scenen. Numera gärna i sällskap med Gräsligan, utrustad med autoharpa eller mandolin.

– Musiken är bara en hobby men min stora passion i livet, säger Cecilia Johansson med ett leende.

Nu återstår bara att hålla tummarna för vackert väder och att besökarna hittar vägen.

– Vi hoppas på många fina möten och upplevelser i sommarkvällen. Kan vi värva några nya entusiastiska medlemmar också vore det kul. Visst vill vi bli fler, klargör ordföranden i Stensunda musik och kulturförening.

Malena Olsson