Sista firandet i Funbo?

Funbo Centerkvinnor med Kristina Bergman i spetsen har arrangerat midsommarfirandet på orten i 45 år eller mer. I morgon bär det av igen. Maken Tage hjälper till. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

FUNBO Centerkvinnorna i Funbo har bjudit in till midsommarfest sedan början av 1970-talet. Men nu börjar medlemmarna bli till åren komna och vet inte hur länge de orkar hålla liv i traditionen. Vill ingen ta över arrangemanget kan årets firande bli det sista.

I 45 år eller mer har midsommar firats på idrottsplatsen Vargspåret i Funbo. Centerkvinnorna på orten har varit värdar för arrangemanget i alla år.

– Vi har inte riktig koll på när det startade. Men vi har genomfört firandet varje år, utom ett. Det var när fotbollsplanen skulle renoveras, då fick vi ställa in, berättar Kristina Bergman, ordförande i föreningen sedan 33 år.

Det var hon som var initiativtagare till evenemanget och hon som har haft huvudansvaret genom åren.

– Jag kommer från Västergötland och där jag bodde ordnade vi ungdomar midommarfirande för släkt och vänner. Det var därifrån jag fick idén, berättar Kristina, som flyttade hemifrån på 1950-talet för att gå lantbruksskolan på Jälla.

På skolan träffade hon sin blivande man, Tage, och de tog så småningom över jordbruket från hans föräldrar. Kristina blev bondmora, och var politiskt engagerad vid sidan om. Hon satt bland annat i kommunstyrelsen i Uppsala kommun. Svärmor lockade med henne i Centerkvinnorna 1956.

De första åren var buskis ett stående inslag under midsommarfesten.

– Vi riggade upp en scen och spelade upp ett bygdespel. Vi var väl ett tiotal ortsbor som medverkade. Manus kunde man skicka efter. Sen turnerade vi med pjäsen till några bygdegårdar också, minns Kristina.

Annars är det flera aktiviteter i dag som känns igen sedan starten. Det är sedvanliga festanordningar, som arrangörerna kallar dem. I programmet ingår resning av midsommarstången, lek och dans till levande musik.

Vidare kan besökarna kasta pil, kasta ring på flaskor och barnen får ”peka kort”, med vinst varje gång.

– Sen har vi en liten loppis, lotterier och kaffeservering med hembakat fikabröd. Och vi brukar ha tur med vädret. Ett år kom det lite regn när vi nästan var klara, annars har vi klarat oss. Det är ju fantastiskt, säger Kristina och gissar att det kommer mellan 200 och 300 personer till idrottsplatsen varje år.

Och de som inte vill göra av med pengar kan ta med egen kaffekorg, tipsar hon.

Tage och en granne i närheten hjälper till att få midsommarstången på plats och frakta grejer. Uppgifter som de har rutin på vid det här laget.

– Vi åker dit en timme innan och ställer iordning allt. Det brukar räcka. Vi är så pass drivna nu, säger Tage.

Kvällen innan, läs i dag torsdag, får den som vill komma och pryda stången med blommor och grönt.

– Men det brukar inte dyka upp så många, säger Kristina, 92 år.

Hon är orolig för att en mångårig tradition går mot sitt slut. Medlemmarna i Funbo Centerkvinnor blir äldre, menar hon, och ingen vet hur länge de orkar fortsätta.

– Risken är att det blir ramaskri om firandet läggs ner. Alla tar för givet att det ordnas, säger Kristina.

Hon har frågat runt om det är någon lokal förening som skulle kunna tänka sig att ta över. Men utan framgång.

– Det är den nya tiden. Engagemang fattas, säger Kristina, som är rädd att årets tillställning blir den sista.

Malena Olsson