Alliansen står fast vid misstroende

Alliansen står fast vid sin misstroendeförklaring även mot försvarsminister Peter Hultqvist och får stöd av Sverigedemokraterna. Foto: alliansen.se
Textstorlek:

I går ombildades regeringen och två ministrar fick avgå. Alliansen är dock inte nöjda utan står fast vid sin misstroendeförklaring mot försvarsministern.

Efter att inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) bett om att få bli entledigade ombildade statsminister Stefan Löfven sin regering igår. Sammanlagt tre ministrar fick gå, förutom Ygeman och Johansson även folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) som slutade på grund av hälsoskäl. De ersätts av två nya statsråd; Tomas Eneroth (S) som blir ny infrastrukturminister och Heléne Fritzon (S) som blir ny migrations- och biträdande justitieminister. Morgan Johansson (S) och Annika Strandhäll får förändrade ansvarsområden som justitie- och inrikesminister respektive socialminister.
Förändringarna är dock inte tillräckliga enligt Alliansen som håller fast vid sin misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Man får också stöd av Sverigedemokraterna och har därmed majoritet vid en eventuell omröstning.
– Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsministern om vad han kände till, säger Jimmie Åkesson.
Däremot drar Alliansen tillbaka sin begäran om ett extra riksdagssammanträde under sommaren utan väntar till riksdagens första sammanträde i september med att utkräva ansvar.
– Vi kommer att väcka misstroende under första ordinarie sammanträde, under förutsättning att ingenting nytt framkommit som förändrar bedömningen, säger Annie Lööf (C).
Svenska folket är visserligen för ett misstroendevotum mot Peter Hultqvist enligt en Sifo-undersökning som Svenska dagbladet refererar till. Fast stödet är inte överväldigande. Enligt de 1000 personer som Sifo frågade ansåg 41 procent att Alliansen gjorde rätt som riktade en misstroendeförklaring även mot försvarsministern, 30 procent är tveksamma och 28 procent tycker att det var fel.
Peter Ahlgren