Centerkvinnor uppmärksammade äppelodlare

Aranka Ncomo och Monica Hallgren tackar för besöket och överlämnar ett plommonträd till Peter Sivander på Säby gård.
Textstorlek:
VECKHOLMS SÄBY/ENKÖPING På Världsmiljödagen i början av juni bjöd Uppsala läns Centerkvinnor till ett besök på ”Säby frukt”, för att uppmärksamma Peter Sivander och hans äppelodling.
Besöket började med att Peter berättade lite om själva odlingen. Han är femte generationen, som har hand om den stora odlingen, med drygt 11 000 äppelträd på 9 ha med 15 olika sorters äpplen. Gården består även av 450 ha spannmålsodling och det är fem anställda året om. När sedan äppelsäsongen börjar är det betydligt fler som får anställning under en tid.
När Peter berättat lite om sin verksamhet på gården, fick centerkvinnorna ta en promenad ut bland äppelträden. Där visade Peter på hur de har bundit upp träden, för att få bästa plockhöjden och mesta möjliga skörd. Under hösten kan man åka till Säby och köpa äpplen i deras äppelbod.
Av äpplena görs det även en must, som bara innehåller äpplen, utan någon som helst tillsats. Musten säljs i en del butiker i Enköping.
Därefter avtackades Peter Sivander för en mycket intressant eftermiddag på Säby gård. Centerkvinnornas distriktsordförande Monica Hallgren och vice ordförande Aranka Ncomo överlämnade ett plommonträd och ett diplom till Peter med följande ord: ”till en driftig, initiativrik och lösnings fokuserad familje företagare som ser möjligheter att utveckla och jobba för ett företag i tiden”.
Mycket glada och nöjda tackade Centerkvinnodistriktet för sig.
Lotta Sagström