Djurvett för semesterfirare

Om husdjuren ska följa med på semestern måste de sitta i bur, ha säkerhetsbälte eller vara säkrade på något annat sätt. De måste också rastas och få vatten med jämna mellanrum. Foto: Getty Images
Textstorlek:

​Värme, säkerhet, mat och vatten. Ska husdjuren åka med på bilsemester är det mycket att tänka på. Inte minst att de måste förvaras säkert i fordonet. 

Många väljer att ta med sina husdjur när man ska på semester inom Sverige.

Tar man bilen så är det en del man behöver tänka på innan man stoppar in hunden eller katten i bilen och drar mot sommarstugan eller badplatsen.

Precis som mänskliga passagerare måste använda säkerhetsbälte är det ett krav att husdjur åker
säkert i bilen. Annars riskerar man både allvarliga skador och böter.

Tänk på att en 15-kilos hund väger ungefär två ton om den slungas framåt vid en kollision.

Man behöver inte vara rättsläkare för att förstå att vare sig hunden eller den människa som är
i vägen överlever den kollsionen.

Eftersom det sedan 2010 är olagligt att ha husdjur lösa i bilen blir det dessutom böter om man upptäcks av polisen. I normalfallet kostar det 1 500 kronor per djur.

För att inte bryta mot lagar och förordningar ska djuren antingen färdas i en bur, bakom ett transportnät eller bältas fast, precis som de mänskliga passagerarna. För det finns speciella selar att köpa i djuraffärerna.

Om det är fråga om ett litet djur, som en katt eller mindre hundras, räcker det dock om djuret ligger på golvet. Så länge man har djuret under kontroll.

Att transportera djur handlar inte bara om att hålla dem och passagerarna säkra i bilen. Det finns även mycket annat att tänka på under långa transporter.

För att undvika att husdjuren far illa bör man lämna fönstren i bilen öppna om man stannar för att exempelvis äta och det är helt förbjudet att lämna dem i ett fordon om temperaturen riskerar att stiga över 25 grader.

Man får heller inte lämna dem hur länge som helst, maximalt tre timmar är gränsen enligt Jordbruksverkets föreskrifter.

Tänk på att en bil blir väldigt varm väldigt fort. Om det är runt 25 grader utomhus tar det inte mer än cirka 20 minuter innan temperaturen i kupén är 50 grader om det är hög luftfuktighet ute. I de temperaturerna klarar sig inte ett djur särskilt länge innan det drabbas av värmeslag och dör.

Under färden ska man göra stopp och ge hundar vatten minst var sjätte timme och foder minst en gång per dygn. Föder ni upp hundar gäller att en valp inte får transporteras förrän den är minst en vecka gammal och naveln helt läkt.

Peter Ahlgren