Glada amatörer på scen

Musikalensemblen Legato samlade utanför smedjan i Harg. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

HARG BRUK För tredje året ger Musikalensemblen Legato sin sommarföreställning i smedjan på Hargs bruk. I år framför de nummer ur fyra välkända och älskade musikaler. För den som vill se någon av helgens fyra föreställningar gäller det att beställa biljetter illa kvickt. Precis som föregående år väntas musikalen dra fulla hus.

Musikalensemblen Legato har tagit sitt namn efter den italienska musikterm som markerar att de olika tonerna i ett stycke ska bindas samman.

De tjugotalet medlemmar som ingår i sällskapet är mellan nio och sextio år gamla. Alla är glada amatörer som sjunger och uppträder för att det är roligt.

Under ledning av Ellen Andersson, Therése Andersson, Erik Marklund och Theresia Palm framför de i morgon och på söndag föreställningen Svart på Vitt – en kvartett av musikaler.

Det är en musikal bestående av noga utvalda nummer ur Chicago, Chess, Jekyll & Hyde och Wicked.

– Vi har valt musikaler med vacker och medryckande musik som passar både ensemblen och miljön i smedjan där vi framträder, säger Therése Andersson som är nyexaminerad gymnasielärare med livslång passion för musik i ryggsäcken.

Musikalerna är även valda med dess gemensamma tema i beaktande.

– Eftersom alla fyra behandlar förhållandet mellan gott och ont knyts vår föreställning samman till en helhet som publiken kan följa med i, förklarar Therése.

De olika numren ur respektive musikal är även de utvalda med omsorg.

– Vi har plockat ut nummer som är avgörande för musikalens handling, säger Therése.

Tillsammans med de övriga tre i ledningsgruppen har hon lagt ner ett minst sagt digert arbete på att planera, organisera och sätta samman musikalen.

– Det går inte en dag utan att man funderar på föreställningen och vi lägger säkert ner drygt en arbetsdag var i veckan på aktivt planeringsarbete, säger Erik Marklund och de andra nickar instämmande.

Erik är tillsammans med Theresia Palm ansvarig för musiken. Båda studerar på universitetet, Erik till lärare och Theresia till präst. De arbetar båda två parallellt med sina studier periodvis som körledare.

– I vårt uppdrag som musikansvariga ingår bland annat att arrangera stämmor och planera bakgrundsmusiken, säger Theresia Palm.

Ellen Andersson och Therése Andersson sköter allt som rör föreställningens regi.

– Det handlar bland annat om att planera in- och utgångar, klädombyten och rekvisita, berättar Ellen Andersson som läser till präst i Uppsala, ett yrke präglat av sång och musik.

Repetitionerna började redan i januari och sedan dess har ensemblen träffats minst en gång
i veckan.

– När vi samlas för den första repetitionen är det helt omöjligt att föreställa sig att det så småningom ska komma en färdig föreställning ur den förvirring och det kaos som råder då, ler Theresia.

Trots det tidskrävande och stundtals komplicerade planeringsarbetet är det tydligt att alla fyra i ledningsgruppen upplever skapandet som tillfredsställande och värdefullt.

– Det är en sådan glädje i den kreativa process som, tillsammans med de övriga medlemmarna i ensemblen tar oss från idé till premiär, säger Erik.

Alla bidrar med något för att föreställningen ska bli verklighet.

– Det är häftigt, alla fungerar så bra ihop trots att vi är så olika, säger Ellen.

Maria Loboda