Här går inget till spillo

Jan-Erik Larsson och Margareta Andersson använder i stort sett uteslutande gammalt material när de bygger. Det gäller såväl för byggnader som möbler och inredning. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

ÖSTERVÅLA Hela hus, möbler och tak. I stort sett alla byggnader på Jan-Erik Larssons och Margareta Anderssons fastighet är byggda av och inredda med återvunnet material. Ett miljövänligt byggsätt som bottnar i ett intresse för allt gammalt.

Det började 1975 när Lars-Erik Larsson skulle bygga en sommarstuga på marken som styckats av från familjegården. Beväpnad med röj- och motorsåg tog tomten form. Av stockarna sågades plank och på den vägen är det.

– Jag ville ha ett gammalt torp och har man inte ett får man bygga det själv, säger Jan-Erik Larsson som tillsammans med hustrun Margareta Andersson sköter om den vackra platsen i Hagaberg strax utanför Östervåla.

I dag har man cirka åtta olika byggnader på tomten, paret är inte säkra på antalet själva. De flesta är knuttimrade stugor som monterats ned på andra platser runt om i Uppland för att sedan byggas upp på nytt på fastigheten och används bland annat som snickarbod och mc-garage. En har dock Lars-Erik byggt själv från grunden. Allt med antingen återanvända plank eller timmer från den egna skogen.

I stort sett allting inomhus som panel, lister, dörrar och möbler består av återvunnet material som man köpt, hittat eller fått.

– Vi tycker bägge om allt som är gammalt, säger paret glatt där de sitter i den värmande junisolen utanför det som är själva huvudbyggnaden.

Allting har man gjort själva eller med hjälp av släkt och vänner. Antalet timmar paret lagt ned på sin fastighet vill de inte ens tänka på. Fast nu är det slut med stora projekt.

– Nu siktar vi in oss på att underhålla och renovera istället, säger Margareta som har vetorätt angående projekt inomhus medan Lars-Erik är den som bestämmer utomhus.

Sedan 1991, då Lars-Erik och Margareta gifte sig, är huset inrett för året-runt boende. Då avvecklade man bland annat det gamla utedasset och satte in ett modernt badrum, som dock inte är byggt av återanvänt material.

– Alla el- och vvs-installationer är byggt med nya produkter. Det gäller tyvärr också inredningen i ett rum. Där var tiden den stora boven. Vi hade aldrig hunnit annars.

Den som är intresserad av att se hur man återanvänder allt från gamla möbler till bygger ett tak av en badtunna eller vill veta hur man förvandlar en uppländsk ek till en sydländsk korkek har nu möjlighet. För andra året i rad öppnar paret upp sitt hem under Fest i Heby. I år tror man dock inte att intresset blir så översvallande som det var 2016.

– Vi räknade med att det i bästa fall skulle komma 20 personer men det blev 300, säger Margareta som agerar guide för besökarna.

Peter Ahlgren