Här uppmanas till rast

Vattholma IOGT-NTO ägnar ett par helger i sommar till att prata med trafikanter om vikten av att ta en paus. Här på plats rastplatsen Tre ängar norr om Uppsala. Margaretha Hillgren i täten med Martin Pettersson, Roger Alderstrand och Curt Karlsson bakom sig. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

LÄNET ”Ta paus!” Uppmaningen kommer från Motorförarnas helnykteristiska förbund, MHF, och riktar sig till alla semesterfirare ute på vägarna. Med sommarens kampanj vill de förmå oss att göra välbehövliga avbrott i körandet. IOGT-NTO Vattholma har snappat upp idén.

Det är fredag förmiddag och på rastplatsen Tre ängar vid E4 norr om Uppsala har IOGT-NTO Vattholma slagit upp ett litet blå- och vitrandigt tält.

Här bjuder de på hembakat fika, godtemplardricka och informerar rastande trafikanter om vikten av att ta en paus när man kör längre sträckor.

– Vi kör samma upplägg som MHF, men i egen regi. Det är en bra idé och kul att träffa folk,
säger Margareta Hillgren, som har tillbringat många soliga timmar på rastplatser i syfte att upplysa folk.

– Att ta ordentliga pauser när man kör är jätteviktigt. Man ska stanna var tionde mil har jag fått lära mig. Och då ska man ta en paus i minst en halvtimme för att sträcka på kroppen och samla sig. Många stannar bara för att kissa och det är alldeles för kort, menar hon.

Hon har sällskap av Martin Pettersson, Roger Alderstrand och Curt Karlsson från föreningen.

– Det är en trafiksäkerhetsåtgärd och jag tycker att vi får väldigt positiv respons, säger Martin Pettersson, som passar på att prata alkohol och nykterhet när han är i farten.

– Ibland kommer samtalet till exempel in på eftersupningslagen, som finns i Norge men inte i Sverige. Det är inte rimligt att skylla på att man har druckit efter att ha stannat bilen, tycker han.

MHF:s riksomfattande sommarkampanj pågår fram till i början av september på omkring 60 rastplatser över hela Sverige. Bland lokalavdelningarna i Uppsala län är det MHF Oland Frösåkersbygden och MHF Enköping som kommer att vara ute och uppmuntra bilister till en vilostund.

– Trötthet bakom ratten kan jämställas med att köra onykter, konstaterar Sören Lidén, MHF Oland Frösåkersbygden, som även varnar för att köra bil vid medicinering.

– Sedan varningstriangeln från läkemedelsförpackningar togs bort gäller det att vara uppmärksam och läsa bipacksedeln.

Anneli Engfors och sambon David svänger in med husbilen vid rastplatsen Tre ängar. De har semestrat på Öland i några veckor och är nu på väg hem till Luleå. En sträcka på cirka 133 mil.

– Vi tar en paus var tredje timme ungefär, om inte annat för att rasta hundarna. Vi tar det lugnt, säger Anneli Engfors och blir serverad kaffe med dopp av ”ta paus”-gänget.

Martin Pettersson skickar med en uppmaning till alla som ska ge sig ut på vägarna:

– Undvik att ha en bestämd sluttid när du ska vara framme. Ta den tid det tar istället.

Malena Olsson