Högsäsong för loppisar

”Det är trevligt och socialt med loppis”, tycker Ellesiv Pettersson, som har en loppis tillsammans med två andra damer i ett sädesmagasin hemma i Läby. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

LÄBY/UPPSALA Med jämna mellanrum dyker de upp längs sommarvägarna. De små oansenliga skyltarna som lockar in till fyndköp. Att det är högsäsong för loppisar kan inte ha undgått någon.

Loppisar är för många ett populärt utflyktsmål under sommaren. Och det går att välja och vraka, för det finns gott om dem ute i länet.

En av alla loppisinnehavare är Ellesiv Pettersson i Läby norr om Uppsala. Sedan några år tillbaka har hon försäljning av gammalt och nytt i ett sädesmagasin hemma på gården.

– Det var när jag skulle städa magasinet som jag märkte att det fanns en hel del grejer att rensa undan. Men det var saker som jag inte vill slänga, berättar Ellesiv.

Tillsammans med två andra kvinnor, som också samlat på sig prylar genom åren, bestämde hon att starta en loppis under sommarsäsongen.

Ellesiv är ingen fyndjägare för egen del, men har en storsamlare till make.

–Jag sitter kvar i bilen när han går på loppis, säger hon och ler.

Däremot gillar hon tanken med återbruk och tror att loppistrenden håller i sig bara för att folk blir allt mer miljömedvetna.

De tre damerna håller öppet varje söndag och det är vädret som avgör besökssiffran.

– Vid fint väder har vi många besökare, ibland flera hundra. Regnar det har det hänt att ingen kommer, säger Ellesiv, som tycker att det är både trevligt och socialt att stå bakom disken.

Rent, fräscht och ordning är a och o på den här loppisen. Helhetsintrycket är viktigt tycker ägarna.

– Tidningar och kläder som ligger länge luktar unket, det är inte roligt. Vi förnyar sortimentet regelbundet, också med tanke på de som kommer hit ofta.

Trogna kunder är Malin Norrby och sonen Adrian, som bor utanför Vänge och brukar titta in när de har vägarna förbi. De har siktet inställt på udda grejer.

– Jag har aldrig haft någon smak, men jag har roligt. Man måste välja, skrattar Malin Norrby och berättar att hon samlar på djur med funktion.

– Vi har bland annat en mjölkkanna i form av en ko, en vas med björnar och en tekanna med alligatorer.

Adrian fyndar en liten ficktermos och ett vätskebälte.

– Jag har märkt att han ofta köper saker som han har nytta av, viskar mor hans och ser nöjd ut.

Malena Olsson