Högtryck för nätloppisar

I Sverige söker just nu folk efter begagnade trädgårdsmöbler, gräsklippare, fönster och olika verktyg. I Uppland ser det annorlunda ut. Här jagar vi mest kyl- och frysskåp. Foto: Blocket
Textstorlek:

​Att gå på loppis är för många en av sommarens höjdpunkter. Och just nu är det ett eldorado för loppisintresserade. 
Fast det är inte bara i bagageluckor och på gårdsplaner som gamla prylar får nya ägare. Det är även högtryck för begagnatförsäljningen på nätet. 

Just nu söker de flesta efter sommarrelaterade saker som utemöbler, gräsklippare och cyklar på Blocket.

Anledningen är antagligen att semesterfirande svenskar upptäcker att det finns saker i sommarstugan som man aldrig använder och kan göra sig av med eller att man upptäcker att något saknas eller gått sönder och behöver köpas in.

– Svenskarna köper och säljer ungefär lika mycket året runt men vi ser tydliga säsongsmönster, säger Elin Mattsson som är presskontakt och fortsätter:

– När sommaren börjar i Skåne söker folk fortfarande efter snöskotrar i Norrland.

De vanligaste sökorden på Blocket hänger intimt ihop med sommaren, men det är inte det som säljs snabbast. Utifrån statistiken tar det kortast tid att göra sig av med olika former av hemelektronik som mobiltelefoner och datorer.

– Generellt så speglar köpbeteendet inte bara årstiden utan även vädret, säger Elin Mattsson.

Fast vi upplänningar skiljer oss från mängden. Här är det störst sug efter kyl och frys samt diskmaskiner.

– Det är inte så ovanligt som man kan tro. Vitvaror ligger högt upp i listan i flera län. Det beror antagligen på att semesterfirare vill byta ut sina gamla vitvaror när de kommer ut till sommarstugan och väljer att köpa begagnat för att spara pengar.

Det är inte bara vitvaror och utemöbler det säljs mycket av under sommaren. Även konsert- och evenemangsbiljetter samt olika produkter som används för att renovera går åt som smör i solskenet. Det vanligaste sökordet bland hemmafixare är exempelvis fönster, vilket tyder på ett uppdämt renoveringsbehov. En pryl som verkar ha fått ett ordentligt uppsving är elcykeln, vilket är det vanligaste sökordet inom kategorin cyklar.

Peter Ahlgren