Löfven sparkar ministrar

Textstorlek:

Efter den senaste tidens regeringskris meddelade statsminister Stefan Löfven att han entledigar två av de kritiserade ministrarna. Det är infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman som får gå. Försvarsministern sitter dock kvar.

Stefan Löfven meddelade nyligen hur han och regeringen kontrar Alliansens och Vänsterns misstroendeförklaringar.
– Jag har noga övervägt olika alternativ men med tanke på det oroliga världsläget och de viktiga reformer vi ska genomföra framöver har jag valt det alternativ som är bäst för landet. Idag redovisar jag därför min regeringsombildning, säger Stefan Löfven (S) vid en välbesökt presskonferens.
Som flera experter spekulerat i får infrastrukturministern Anna Johansson (S) och inrikesministern Anders Ygeman (S) silkessnöret. Morgan Johansson (S) tar över som inrikesminsiter men blir kvar som justitieminister. En del av hans ansvarsområden, som civilrätten och migrationsfrågorna, tas över av Heléne Fritzon (S) som utses till ny migrations- och biträdande justitieminister. Ny infrastrukturminister blir Thomas Eneroth (S). Annika Strandhäll (S) som idag är socialförsäkringsminister utses också till socialminsiter.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) blir dock kvar.
– Han vidtog nödvändiga åtgärder och har inget ansvar för vare sig Säpo eller Transportstyrelsen, säger Stefan Löfven och fortsätter:
– Om nu oppositionen inte är nöjd med det får de ta sitt ansvar fullt ut.
Peter Ahlgren och Rose-Marie Eriksson
FAKTA:
Under våren 2015 övertog IBM driften av Transportstyrelsens IT-system. Generaldirektören Maria Ågren beslutar senare under året vid flera tillfällen att göra avsteg från regelverket som ska skydda känsliga uppgifter, som exempelvis personer med skyddad identitet och militära fordon.
I januari 2016 inleds en förundersökning mot generaldirektören, efter att Säkerhetspolisen tidigare granskat ärendet, och då får inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen. I mars samma år informeras försvarsministern men det dröjer fram till januari 2017 till statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för Transportstyrelsen, får vetskap om de potentiella säkerhetsläckorna.
Maria Ågren får avgå mot slutet av januari och erkänner i början av juli brott och döms, via ett så kallat strafföreläggande, att betala 70 000 kronor i böter.
18 juli får även Transportstyrelsens styrelseordförande sluta och sedan följer händelserna i rask takt. Regeringen KU-anmäls samma dag av en kristdemokrat, 21 juli förklarar oppositionen att man är beredd att väcka misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd, något som Sverigedemokraterna och Vänstern säger sig vara beredda att stödja. 26 juli meddelar Alliansen att man kommer att väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar; inrikesminister Anders Ygeman (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Källor: Dagens Nyheter, Regeringskansliet, TT