Öppna portar efter vägen

Gunnel Eriksson och Ragnvi Rönngren, dagens värdar, och till höger prästen Anna-Katrin Olovsson tillsammans med dottern Filippa och maken Magnus som beskådar det vackra och rikt utsmyckade altarskåpet. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

HEBY/LÄNET Kyrkor bär på en lång historia och kyrkorummet bevarar ett levande kulturarv. Under sommaren visar skyltar vägen till många kyrkor som håller extra öppet för besök, andakt och även utställningar. Ofta ordnas också kafé i anslutning till kyrkan, bland annat i Västerlövsta kyrka i Heby.

– Fikastunderna är viktiga och det är många som bakar och ser till att kaféet fungerar, säger
Anna-Katrin Olovsson, präst i Västerlövsta, Enåker och Huddunge församlingar.

Hon har precis avslutat andakten som hålls dagligen i vägkyrkan. Det är en kort andakt med start klockan 14, och söndagar hålls en gudstjänst samma tid.

Vägkyrkan i Heby håller öppet hela juli och det kräver många frivilliga som ansvarar för fika och tar emot besökarna.

– Det har ordnats med listor och det är många frivilligarbetare inom kyrkan och föreningar som hjälper till, säger Anna-Katrin Olofsson.

För dagen är det Gunilla Eriksson och Ragnvi Rönngren som ansvarar för kaféet.

– I dag har vi inte haft så många besökare, men det varierar från dag till dag, säger Gunilla Eriksson.

Det är främst lokalbefolkningen som besöker vägkyrkan, eller personer med koppling till kommunen. Och det finns mycket att upptäcka i ett kyrkorum.

Förutom gudstjänster och den kristna traditionen är kyrkobyggnaden fylld av historia och alla kyrkor har sin egen berättelse.

Västerlövsta kyrka är känt för det stora och figurrika altarskåpet tillverkat omkring 1520 i Antwerpen.

– Vår vaktmästare, Lars-Göran Sjöling, kan allt om historien runt altarskåp och kyrkan i övrigt. Men nu har han semester, säger Anna-Katrin Olovsson och tillägger:

– Han tar också emot bokade studiebesök då man kan passa på att gå upp i kyrktornet och njuta av en fantastisk utsikt.

Enligt en skrift av Åke Nisbeth härrör nuvarande kyrka från slutet av 1400-talet, och har sen, liksom de flesta kyrkor, genomgått flera förändringar och renoveringar.

Över hela Sverige finns närmare 3 400 kyrkobyggnader, kapell och bönhus som hör till Svenska kyrkan. I rådande semestertider är ett tips att stanna till vid någon av landets öppna kyrkor där en del av församlingens och landets historia ryms.

 Rose-Marie Eriksson