Turismen ökar i Tierp

Lövstabruk drar turister vilket bidrar till att antalet gästnätter ökar i Tierps kommun. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

LÄNET Under årets fyra första månader rasade antalet gästnätter i Östhammar med nästan 65 procent medan de ökade med drygt 52 i Tierp.
Även Enköping såg en rejäl uppgång men Älvkarleby tappade jämfört med samma period 2016. Fast mycket förklaras av felaktig statistik. 

Enligt statistik som Destination Uppsala låtit SCB/Tillväxtverket ta fram minskade antalet gästnätter i Uppsala län med sex procent eller nästan 16 000 under årets fyra första månader.

Tittar man på kommunnivå är skillnaderna stora. I Östhammar rasar sifforna med nästan 15 000 gästnätter eller 65 procent jämfört med samma period förra året. Den ansvariga vi får tag i från Visit Roslagen är på semester och har inte sett siffrorna men pekar på den kalla våren och eventuell brist på större evenemang som förklaringar.

Även i Älvkarleby har antalet gästnätter minskat rejält, med 37 procent eller drygt 6 100. Fast där misstänker man eftersläpning i rapporteringen.

– Vi har all respekt för sifforna men redan i november förra året blev det någon form av strul med rapporteringen och vi tittar på det nu. En delförklaring kan vara att havsöringen minskar och fiskesäsongen därmed blir kortare, säger Martin Andaloussi, avdelningschef för näringsliv, arbetsmarknad och integration vid Älvkarleby kommun.

Bättre ser det ut i Enköpings och Tierps kommun. I Tierp ökade antalet gästnätter med 1 400 stycken, vilket motsvarar över 50 procent. Lena Wänkkö på Tierps kommun varnar dock för att dra allt för höga växlar på siffrorna.

– Det beror antagligen på att Tierps arena börjat redovisa sina gästnätter till statistiska centralbyrån vilket de inte gjort innan.

Hon understryker dock att turismen ökar i kommunen, framförallt på grund av arenan men även Lövstabruk lockar fler och fler besökare som även sover över.

– Man har lyckats bra med att marknadsföra sig på sociala medier och nu finns det, förutom Värdshuset, även två bed and breakfast.

Enköping ser också en tydlig uppgång med över 36 procent eller 7 000 gästnätter under perioden.

Peter Ahlgren